Hoppa till huvudinnehåll
Pressmeddelande från Kulturdepartementet

Beredskap på agendan under nordiskt-baltiskt kulturministermöte

Publicerad

Fredagen den 3:e maj möts nordiska och baltiska kulturministrar i Stockholm. Mötet sker på inbjudan av kulturminister Parisa Liljestrand, som en del av Sveriges ordförandeskap i Nordiska ministerrådet, det officiella samarbetsorganet för de nordiska regeringarna. Under det informella ministermötet kommer de nordiska kulturministrarna att möta sina baltiska kollegor för en diskussion om krisberedskap på kulturområdet.

–Behovet av att skydda kulturarv och att upprätthålla kulturverksamhet i händelse av kris, höjd beredskap eller krig har blivit oerhört tydligt och mer angeläget än på många år. Jag ser fram emot att träffa mina ministerkollegor från de nordiska och baltiska grannländerna för att utbyta goda exempel och dela kunskap om hur det arbetet bedrivs och kan utvecklas. Vi kommer även att diskutera möjligheter till samverkan för att stärka beredskapen inom kulturområdet när våra samhällen utsätts för stora påfrestningar, säger kulturminister Parisa Liljestrand.

Sveriges prioriteringar för kulturområdet under ordförandeskapet är krisberedskap på kulturområdet och läsfrämjande.

Bakgrund

Nordiska ministerrådet samarbetar sedan länge med länderna i Baltikum. På kulturområdet finns till exempel det nordisk-baltiska mobilitetsprogrammet för kultur som stärker konstnärligt och kulturellt samarbete. Programmet fokuserar på att öka utbytet av kunskap och kontakter samt närvaron och intresset för nordisk och baltisk konst och kultur. Nordisk-baltiska mobilitetsprogrammet består av tre former av stöd: mobilitetsstöd, nätverksstöd och residensstöd.

Presskontakt

Sara E. Persson
Pressekreterare hos kulturminister Parisa Liljestrand
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-112 78 19
e-post till Sara E. Persson

Sveriges ordförandeskap i Nordiska ministerrådet 2024

Under 2024 är Sverige ordförande i Nordiska ministerrådet. Här finns samlad information om ordförandeskapet:

Laddar...