Hoppa till huvudinnehåll

Regeringen dubblar resurserna till myggbekämpning

Publicerad

Regeringen har beslutat att skjuta till ytterligare fem miljoner kronor till Länsstyrelsen i Gävleborgs län för åtgärder som begränsar massförekomst av översvämningsmyggor. Pengarna kan till exempel gå till bekämpningsmedel, som redan nu används bland annat i området kring Nedre Dalälven.

Regeringen har sedan tidigare beslutat att 5,4 miljoner kronor får användas för åtgärder för begränsning av massförekomst av översvämningsmyggor. I och med att regeringen nu skjuter till ytterligare fem miljoner kronor kommer den statliga medfinansieringen uppgå till totalt 10,4 miljoner kronor.

– Regeringen har lyssnat på synpunkterna angående myggplågan kring bland annat Nedre Dalälven och ser att det krävs ett utökat statligt stöd. När den lokala finansieringen inte räcker hamnar de boende i en omöjlig situation, säger klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari.

– För att underlätta för de boende, vars vardag drabbas svårt av översvämningsmyggen, har regeringen beslutat att kraftigt öka det statliga stödet. Det är nödvändigt att berörda regioner och kommuner även framgent bidrar till finansieringen av det här viktiga arbetet, säger Romina Pourmokhtari.

De nya medlen tillförs Länsstyrelsen i Gävleborgs län genom ett beslut om ändring av Naturvårdsverkets regleringsbrev för 2024.

Presskontakt

Niki Westerberg
Pressekreterare hos klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 070-250 59 40
e-post till Niki Westerberg
Laddar...