Hoppa till huvudinnehåll
Pressmeddelande från Utrikesdepartementet

Tobias Billström deltar i EU:s utrikesministermöte

Publicerad

Måndagen den 27 maj deltar utrikesminister Tobias Billström i EU:s utrikesministermöte i Bryssel. På dagordningen står Rysslands aggression mot Ukraina och situationen i Mellanöstern.

Den första dagordningspunkten är Rysslands aggression mot Ukraina.

– De senaste veckorna har de ryska attackerna intensifierats och det är nu avgörande att EU fortsätter stödja Ukraina. Samtidigt krävs ytterligare åtgärder för att strypa Rysslands inkomster och därför stöttar vi förslaget om ett 14:e sanktionspaket. EU måste också agera mot det tilltagande politiska förtrycket i Ryssland. Jag välkomnar därför att rådet så snabbt nått en överenskommelse om en helt ny sanktionsregim, som Sverige initierade efter Aleksej Navalnyjs död. Detta skickar en stark politisk signal till Moskva, säger utrikesminister Tobias Billström.  

Därefter kommer utrikesministrarna diskutera situationen i Mellanöstern.

– Den pågående israeliska offensiven i Rafah förvärrar en redan katastrofal humanitär situation i Gaza. EU måste fortsätta driva på för humanitär vapenvila, frigivande av gisslan och humanitärt tillträde. EU behöver även gå vidare med ytterligare sanktioner mot extremistiska bosättare på Västbanken. Mötet ger tillfälle att diskutera med utrikesministerkollegorna från regionen hur vi kan komma närmare ett slut på konflikten och nå en hållbar förhandlad tvåstatslösning, säger Tobias Billström.

Vidare kommer situationen i Georgien att diskuteras.

– Den nyligen antagna lagen om utländskt inflytande innebär att Georgien rör sig bort från sitt uttalade mål om att närma sig EU. Det är viktigt att skicka tydliga budskap om konsekvenserna av lagen för Georgiens EU-närmande eftersom den inte är förenlig med EU:s normer och värderingar, säger utrikesminister Tobias Billström.

 

 

Presskontakt

Daniel Urso
Pressekreterare hos utrikesminister Tobias Billström
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-147 17 52
e-post till Daniel Urso

Kommenterad dagordning

Inför möten i ministerrådet lämnar regeringen en kommenterad dagordning till riksdagens EU-nämnd. Dagordningen innehåller kortfattade uppgifter om rådsmötets dagordningspunkter, vad rådet förväntas göra och förslag till svensk ståndpunkt.

Genvägsblock om ministerrådet och mötet

Mer information om mötet och dagordningen finns på ministerrådets webbplats. Där kommuniceras även de viktigaste resultaten efter mötet och du kan ta del av bilder, videomaterial och doorsteps från mötet.

Laddar...