Hoppa till huvudinnehåll
Pressmeddelande från Arbetsmarknadsdepartementet

Sveriges a-kassor får 50 miljoner kronor till systemutveckling för den nya arbetslöshetsförsäkringen

Publicerad

Med anledning av reformeringen av arbetslöshetsförsäkringen behöver a-kassorna bland annat utveckla sina ärendehanteringssystem. Regeringen ger därför Arbetsförmedlingen i uppdrag att betala ut 50 miljoner kronor till Sveriges a-kassor.

Den 1 oktober 2025 träder ett nytt regelverk för arbetslöshetsförsäkringen i kraft. För organisationen Sveriges a-kassor bedöms kostnaderna för utveckling av bland annat ärendehanteringssystem kopplat till detta uppgå till 50 miljoner kronor. Nu ger regeringen Arbetsförmedlingen i uppdrag att betala ut dessa pengar i form av ett bidrag till Sveriges a-kassor.

– A-kassan ska bli inkomstbaserad för att stärka arbetslinjen, minska risken för fusk och fel och lätta på den administrativa bördan för arbetsgivare, arbetslösa och arbetslöshetskassorna. Arbetslöshetsförsäkringen ska vara en studsmatta till nya möjligheter för fler, säger arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson.

Presskontakt

Alexandra Örenmark
Pressekreterare hos arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-117 29 48
e-post till Alexandra Örenmark
Laddar...