Hoppa till huvudinnehåll

Effektivare arbetssätt inför ansökan om miljötillstånd

Publicerad

Regeringen ger länsstyrelserna i uppdrag att fortsatt utveckla sina arbetssätt för att effektivisera samrådsprocessen. Syftet är att förenkla för företag som söker miljötillstånd. Genom att sprida och införa arbetssätt som tagits fram inom ramen för ett tidigare uppdrag, ser regeringen stora möjligheter att effektivisera en process som ofta upplevs som krånglig för företag.

– Alldeles för länge har våra miljötillståndsprocesser varit för långsamma, krångliga och kostsamma. Det behöver bli lättare att göra rätt. Därför ger regeringen länsstyrelserna i uppdrag att fortsatt utveckla sina arbetssätt för att effektivisera samrådsprocessen som är en viktig del i hela tillståndsprocessen, säger energi- och näringsminister Ebba Busch.

Länsstyrelserna har inom ramen för ett tidigare regeringsuppdrag tagit fram arbetssätt som ska göra samrådsprocessen vid tillståndsprövning tydligare och enklare att följa för de involverade aktörerna. Länsstyrelserna får nu i uppdrag att sprida och vid behov införa dessa arbetssätt.

Syftet är en effektivare samrådsprocess vid tillståndsprövning för miljöfarlig verksamhet och att länsstyrelsernas arbetssätt ska bli mer enhetligt.

Inom ramen för det tidigare uppdraget togs det fram ett digitalt stöd som förtydligar samrådsprocessen och gör den mer transparent, effektiv och enklare att arbeta med. I det tidigare uppdraget har länsstyrelserna även utvecklat arbetssätt för att effektivisera samrådsprocessen för de mest komplexa projekten och för projekt som bidrar till den gröna omställningen.

Länsstyrelsen i Västerbottens län ska vara samordnade för uppdraget och ta fram och genomföra kompetensutvecklande insatser och även stötta i införande av de nya arbetssätten.

Samrådsprocessen vid en specifik miljöbedömning

En specifik miljöbedömning är en miljöbedömning för en verksamhet eller en åtgärd. Samråd består ofta av två delar. Ett så kallat undersökningssamråd och ett avgränsningssamråd. 

Undersökningssamråd är den del av samrådet som ska ske inför länsstyrelsens beslut huruvida en verksamhet kan antas medföra betydande miljöpåverkan. Om verksamheten kan antas medföra en sådan miljöpåverkan ska dessutom ett så kallat avgränsningssamråd genomföras.

Vissa verksamhetstyper antas alltid innebära betydande miljöpåverkan och då behöver endast avgränsningssamråd ske.

Avgränsningssamrådet ska genomföras inför arbetet med miljökonsekvensbeskrivningen och verksamhetsutövaren samråder med olika aktörer om hur miljökonsekvensbeskrivningen ska avgränsas och vad den ska innehålla.

Presskontakt

Andia Gemsjö
Pressekreterare hos energi- och näringsminister Ebba Busch
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-126 18 28
e-post till Andia Gemsjö
Laddar...