Hoppa till huvudinnehåll
Pressmeddelande från Socialdepartementet

Nationell strategi mot ensamhet överlämnas

Publicerad

Folkhälsomyndigheten presenterade i dag Sveriges första strategi mot ensamhet och för gemenskap. Strategin slår fast att hela samhället behöver medverka i arbetet för god gemenskap och minskad ensamhet, med betoning på jämlika förutsättningar och jämlik tillgång till sociala relationer.

Ladda ner:

– Vår första nationella strategi mot ensamhet är resultatet av den gemenskapssatsning som regeringen inledde 2023. Strategin är dock bara början – nu följer det konkreta arbetet för att tillsammans minska ensamheten. Här behöver vi var och en, men också många olika samhällsaktörer bidra, säger socialminister Jakob Forssmed.

– Ensamhet är ett växande problem i vårt samhälle och till exempel äldre upplever i högre grad att de är ensamma. Med den nya strategin uppmärksammas frågan och möjligheterna för att strategiskt arbeta för att bryta ett utanförskap och skapa delaktighet stärks, säger äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje.

– Arbetet mot ensamhet kräver krafttag från alla samhällets aktörer. Folkhälsomyndighetens presenterade strategi är ett steg i rätt riktning. Tillsammans måste vi stärka gemenskapen och främja relationsbyggande sammanhang, Jakob Olofsgård, folkhälsopolitisk talesperson Liberalerna.

– Socialt umgänge och gemenskap med andra människor utgör grunden för en god psykisk hälsa. Strategin har som utgångspunkt att motverka ytterligare isolering bland individer som idag lever i ofrivillig ensamhet, men även aktivt engagera hela samhället för att synliggöra problemet och hjälpa fler att kunna bygga trivsamma och tillfredsställande sociala relationer, säger Linda Lindberg, gruppledare Sverigedemokraterna.

Strategins övergripande mål är ett samhälle med jämlika förutsättningar för sociala relationer. I Folkhälsomyndighetens kartläggning av ensamhet i samhället är det tydligt att tillgången till sociala relationer och nätverk är ojämnt fördelad i Sverige. Jämlika förutsättningar betyder att alla människor – oavsett exempelvis ålder, bakgrund eller funktionsförmåga – ska ges liknande möjligheter att ha sociala sammanhang och utveckla sina sociala relationer.

Det övergripande målet är indelat i tre delmål som fokuserar på samhälle, grupp och individ:

  1. Sociala arenor ska vara tillgängliga för alla
    Det gäller bland annat att människor, oavsett exempelvis ålder, etnicitet, socioekonomi eller funktionsnedsättning, ska ha tillgång till service, mötesplatser och rekreation nära bostaden.
  2. Färre hinder för socialt deltagande
    Det andra delmålet handlar om att ta bort de hinder för socialt deltagande som många människor möter i sitt vardagliga liv och därmed förebygga ensamhet, till exempel genom att erbjuda kostnadsfria aktiviteter i närområdet och motverka stigmatisering av ensamhet.
  3. Färre människor i långvarig ensamhet
    Här är fokus på riktade insatser med individen i centrum för att hjälpa människor ur en långvarig ensamhet eller isolering. Till exempel genom uppsökande verksamhet.

Alla aktörer behöver bidra till arbetet

I strategin lyfts alla de aktörer i samhället som behöver bidra till arbetet utifrån strategin. Bara då kan det övergripande målet uppnås. Det gäller bland annat insatser från regeringen, myndigheterna, regionerna, kommunerna, men även insatser från civilsamhället, näringslivet och forskarsamhället. Strategin lyfter också möjligheten till synergier och samverkan mellan och inom sektorer för att minska ensamheten i samhället.

Olika förekomst av ensamhet

Förekomsten av ensamhet varierar mellan grupper i befolkningen. Att uppge ensamhet är exempelvis flera gånger vanligare bland personer som har en funktionsnedsättning eller som står utanför arbetslivet. Det är också vanligare i yngre och äldre åldersgrupper, och bland utrikesfödda och hbtqi-personer. Mycket tyder på att det finns strukturella hinder som bidrar till ojämlikheten. Det kan handla om fysiska eller ekonomiska hinder, men också om fördomar.

Presskontakt

Simon Hoff
Pressekreterare hos socialminister Jakob Forssmed
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-127 76 97
e-post till Simon Hoff
Sebastian Tham
Pressekreterare hos äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-134 67 22
e-post till Sebastian Tham
Sofia Nilsson
Pressekreterare Liberalerna
Mobil 072 212 60 39
Ludvig Grufman
Presskontakt för Sverigedemokraterna
Mobil 073-125 60 34
e-post till Ludvig Grufman
Laddar...