Hoppa till huvudinnehåll
Pressmeddelande från Finansdepartementet

Förändringar i upphandlingslagstiftningen ska underlätta efterlevnad av EU-regler

Publicerad

Regeringen vill göra det lättare för aktörer i offentlig upphandling att förhålla sig till rådande EU-förordningar. Regeringen har därför lämnat över en proposition till riksdagen med förslag på vissa ändringar av lagstiftningen.

– Regeringen tar nu ett viktigt steg för att underlätta för aktörer i offentlig upphandling. Förändringarna syftar till att göra det enklare för upphandlare att följa EU-regler, vilket i sin tur leder till en mer rättssäker och effektiv offentlig upphandling, säger civilminister Erik Slottner. 

Det finns flera EU-förordningar som innehåller bestämmelser om offentlig upphandling som upphandlare måste ta hänsyn till. I EU pågår det även förhandlingar om ytterligare bestämmelser. För att säkerställa att dessa bestämmelser följs behöver den svenska upphandlingslagstiftningen uppdateras. 

De föreslagna ändringarna i propositionen kommer att påverka aktörer i offentlig upphandling på flera olika sätt. I propositionen föreslås att leverantörers rättigheter stärks på så sätt att de får tillgång till domstolsprövning om upphandlare förbiser gällande EU-förordningar. Det föreslås också att upphandlares tillämpning av IPI-förordningens bestämmelser om upphandling ingår i Konkurrensverkets tillsynsområde. 

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli 2025. 

Presskontakt

Erika Svanström
Pressekreterare hos civilminister Erik Slottner
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-648 65 48
e-post till Erika Svanström

Om EU:s IPI-förordning

EU:s IPI-förordning är ett exempel på en förordning som har bestämmelser om offentlig upphandling. Förslagen i propositionen syftar till att anpassa svensk rätt framför allt till IPI-förordningens bestämmelser om upphandling, men till viss del även till andra EU-förordningar med bestämmelser om offentlig upphandling.

IPI står för International Procurement Instrument dvs. instrumentet för offentlig upphandling. Syftet med IPI-förordningen är att förbättra tillträdet för EU-baserade företag till marknader för offentlig upphandling i länder utanför EU, s.k. tredjeländer. Många länder utanför EU är motvilliga till att öppna upp eller förbättra till¬trädet till sina marknader för internationell konkurrens. IPI-förordningen ger verktyg till Europeiska kommissionen för att motverka detta. Kommi¬ssionen har fått möjlighet att under vissa förutsättningar utreda och besluta om så kallade IPI-åtgärder mot sådana länder.

En IPI-åtgärd begränsar tillträdet i offentliga upphandlingar för länder utanför EU och innebär att anbud från en leveran¬tör med ursprung i visst land ska värderas enligt ett särskilt poäng¬system eller helt uteslutas från offentlig upphandling i EU.

De upphandlingar som kan komma att beröras av IPI-förordningen är upphandlingar som omfattas av upphandlingslagarna LOU, LUF och LUK. Den gäller dock inte på försvars- och säkerhets¬området.

Laddar...