Hoppa till huvudinnehåll

Utökade möjligheter till näringsförbud vid organiserad och systematisk brottslighet

Publicerad

Regeringen har beslutat om en lagrådsremiss som föreslår att personer som har gjort sig skyldiga till organiserad eller systematisk brottslighet ska kunna förbjudas att bedriva näringsverksamhet. Näringsförbud ska kunna meddelas även om personen inte hade anknytning till någon näringsverksamhet vid brottstillfället.

– Företag ska inte användas av kriminella inom den organiserade eller systematiska brottsligheten. De behöver rensas ut ur näringslivet. Regeringen har låtit utreda frågan i snabbspår och remissinstanserna ställer sig överlag bakom det övergripande förslaget. Regeringen går därför nu fram med förslaget som innebär kraftfullare regler för att stoppa utvecklingen. Företag ska skapa jobb och tillväxt, inte göda kriminalitet, säger energi- och näringsminister Ebba Busch.

– Gängen göds av pengar. För att trycka tillbaka den organiserade brottsligheten måste vi därför strypa den kriminella ekonomin. Utökade möjligheter till näringsförbud är ett viktigt steg för att hindra kriminella från att utnyttja företag för att bedriva sin brottsverksamhet, säger justitieminister Gunnar Strömmer.

– Arbetslivskriminalitet skapar stor otrygghet, snedvrider konkurrensen och bidrar till den kriminella ekonomin. Nyligen tog jag emot slutbetänkandet från Delegationen mot arbetslivskriminalitet. Delegationen lyfter fram att näringsförbudet kan vara ett effektivt verktyg för att motverka arbetslivskriminalitet, säger jämställdhets- och arbetslivsminister Paulina Brandberg.

– Hederliga näringsidkare ska inte behöva bli utkonkurrerade av individer som ägnar sig åt organiserad eller systematisk brottslighet. Vi vet att den organiserade brottsligheten använder sig av företag som en del av sin kriminella verksamhet och för att tvätta pengar - därför är detta ett förslag som Sverigedemokraterna drivit på för länge. Nu stärker vi konkurrenskraften och slår hårt mot de kriminellas intäktsströmmar, säger Tobias Andersson (SD), ordförande i riksdagens näringsutskott.

Förslaget innebär att kretsen av personer som kan meddelas näringsförbud på grund av brott utvidgas till att omfatta den som har gjort sig skyldig till organiserad eller systematisk brottslighet, oavsett om personen bedrev eller hade anknytning till någon näringsverksamhet vid brottstillfället.

Det föreslås även att det ska införas en presumtion för att besluta om näringsförbud för personer som gjort sig skyldiga till organiserad eller systematisk brottslighet. Det innebär att näringsförbud regelmässigt ska meddelas vid sådan kvalificerad brottslighet, om inte särskilda skäl talar mot det. Därtill föreslås att maxtiden för näringsförbud förlängs från högst 10 år till högst 15 år.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 augusti 2025.

Näringsfrihet

Näringsfriheten är en grundläggande fri- och rättighet som skyddas av regeringsformen. Inskränkningar i rätten att driva näring finns i lagen (2014:836) om näringsförbud och riktar sig mot dem som har missbrukat näringsfriheten i fall där det är påkallat från allmän synpunkt.

Presskontakt

Andia Gemsjö
Pressekreterare hos energi- och näringsminister Ebba Busch
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-126 18 28
e-post till Andia Gemsjö
Ebba Koril
Pressekreterare hos justitieminister Gunnar Strömmer
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-126 49 29
e-post till Ebba Koril
Anton Johansson
Pressekreterare hos jämställdhets- och arbetslivsminister Paulina Brandberg
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mikael Strömberg
Pressavdelningen Sverigedemokraterna
Mobil 072 716 59 56
Laddar...