Förslag för att modernisera och stärka konsumentskyddet vid distansavtal
Publicerad
Konsumentkreditutredningen har överlämnat sitt slutbetänkande till regeringen. Betänkandet innehåller bland annat förslag på hur konsumenters rättigheter vid köp över internet kan stärkas.
Digitaliseringen av marknaden för finansiella tjänster har under de senaste åren varit omfattande och fört med sig betydande förändringar. Försäljning av sådana tjänster, till exempel olika typer av sparformer och försäkringar, sker i allt högre grad över internet.
Mot denna bakgrund antogs det nya distansfinansdirektivet av Europaparlamentet och rådet, med regler om bland annat ångerrätt och informationskrav för distansavtal om finansiella tjänster. Det nya direktivet ska fungera som ett skyddsnät som säkerställer ett högt enhetligt konsumentskydd och samtidigt innebär lika villkor för alla näringsidkare.
Utredaren har haft i uppdrag att analysera hur direktivet bör genomföras i svensk rätt. Förslagen som gäller finansiella tjänster innefattar bland annat
- strängare krav på hur näringsidkare får utforma sitt onlinegränssnitt, för att förhindra att konsumenternas förmåga att fatta välgrundade beslut försämras eller snedvrids och
- modernisering och anpassning av regler om förhandsinformation och ångerrätt.
Utredningen föreslår även en bestämmelse som ställer krav på att näringsidkare ska tillhandahålla en ångerfunktion – såsom en ångerrättsknapp eller liknande – som ska underlätta för konsumenter att utöva sin ångerrätt när konsumenten ingått avtal på distans. Den bestämmelsen träffar även sådana distansavtal som inte rör finansiella tjänster.
Lagändringarna föreslås träda i kraft den 19 juni 2026.
Presskontakt
Pressekreterare hos justitieminister Gunnar Strömmer
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-126 49 29
e-post till Ebba Koril