Hoppa till huvudinnehåll

Om civilplikt

Totalförsvarsplikten omfattar alla svenska medborgare i åldern 16 till 70 år. Plikten gäller under motsvarande tid för alla som utan att vara svenska medborgare bor i Sverige. Civilplikten är en del av totalförsvarsplikten, där även värnplikt och allmän tjänsteplikt ingår.

Civilplikten är den civila motsvarigheten till värnplikt och ska bidra till att säkerställa att viktiga delar av samhället fungerar vid höjd beredskap och då ytterst krig. 

Regeringen har aktiverat civilplikten inom den kommunala räddningstjänsten och inom elförsörjningsområdet. Socialstyrelsen har fått i uppdrag av regeringen att analysera och bedöma vilka åtgärder som är nödvändiga för att ett system med civilplikt ska kunna införas inom hälso- och sjukvården.

Verktyg för att stärka personalförsörjningen

Civilplikt är ett verktyg som kan användas för att säkra tillgången på utbildad personal inom vissa verksamheter som är nödvändiga för att kunna upprätthålla samhällsviktiga funktioner vid höjd beredskap och då ytterst krig. 

Mot bakgrund av den allvarliga säkerhetspolitiska situationen och som ett led i den långsiktiga återuppbyggnaden av totalförsvaret har regeringen vidtagit flera åtgärder för att återinföra civilplikten.

Regeringen har aktiverat civilplikten i vissa delar

I december 2023 fattade regeringen beslut om att aktivera skyldigheten att fullgöra repetitionsutbildning med civilplikt inom kommunal räddningstjänst samt drift och underhåll inom elproduktion och nätverksamhet. Sedan dess har civilplikten utökats med ett beslut om att aktivera även så kallad kortare grundutbildning.

Besluten innebär att personer som redan har viss utbildning eller kompetens inom områdena räddningstjänst och elförsörjning kan utredas för och skrivas in och krigsplaceras med civilplikt, i vissa fall efter avklarad kompletterande utbildning.

Behoven av civilplikt efter mönstring med så kallad lång grundutbildning har utretts av Utredningen om det civila försvarets personalförsörjning. Utredningens betänkande Plikten kallar! En modern personalförsörjning av det civila försvaret (SOU 2025:6) är för närvarande på remiss.

Den 13 mars 2025 fattade regeringen beslut om ett uppdrag till Socialstyrelsen att genomföra förberedande åtgärder för att kunna använda civilplikt inom hälso- och sjukvården samt att bedöma behoven och förutsättningarna för civilplikt inom tandvården. 

En del av totalförsvarsplikten

Totalförsvaret är en angelägenhet för hela samhället. Totalförsvarsplikten handlar ytterst om att bidra till Sveriges gemensamma säkerhet och frihet.

Totalförsvarsplikt gäller för varje svensk medborgare från början av det kalenderår när han eller hon fyller sexton år till slutet av det kalenderår när han eller hon fyller sjuttio år. Totalförsvarsplikten gäller också under motsvarande tid för var och en som utan att vara svensk medborgare är bosatt i Sverige.

Totalförsvarsplikten omfattar värnplikt, civilplikt och allmän tjänsteplikt. Det är Plikt- och prövningsverket som beslutar om vilka som ska skrivas in för värnplikt och civilplikt, medan regeringen och i vissa fall Arbetsförmedlingen eller Sveriges riksbank beslutar om vilka som omfattas av allmän tjänsteplikt.

  • Värnplikt är enkelt förklarat en plikt där du som militär försvarar Sverige.
  • Civilplikt är den civila motsvarigheten till värnplikt och fullgörs inom de verksamhetsområden som regeringen har bestämt. Civilplikten får inte omfatta verksamhet som omfattar egentliga stridsuppgifter annat än bevaknings- eller ordningsuppgifter.
  • Allmän tjänsteplikt kan aktiveras vid höjd beredskap. Det innebär i princip att man ska fortsätta med sitt vanliga arbete om regeringen beslutar att arbetet omfattas av den allmänna tjänsteplikten. Man kan även bli anvisad att utföra visst arbete av Arbetsförmedlingen. Vissa har ingått särskilda avtal som ska fullgöras genom allmän tjänsteplikt.
Laddar...