Hoppa till huvudinnehåll

Skatteförslag som remitterats inför höstbudgeten

Uppdaterad

Finansdepartementet har remitterat flera skatteförslag inför höstbudgeten 2026. Om de förslag som remitterats kommer att presenteras i regeringens höstbudget beror på det ekonomiska läget, reformutrymmet och finansieringsbehovet samt de överläggningar som förs i det slutliga arbetet med höstbudgeten.

Följande förslag har remitterats

Sänkt elskatt

För att minska elkostnaderna för hushåll och företag föreslås att energiskatten på el sänks till 41,1 öre per kilowattimme. Förslaget föreslås träda i kraft den 1 januari 2026.

Promemoria: Sänkt energiskatt på el

Sänkt särskild inkomstskatt för utomlands bosatta

Den särskilda inkomstskatten för utomlands bosatta (SINK) föreslås sänkas från 25 till 20 procent. Förslaget skulle innebära sänkt skatt för cirka 90 000 personer som är bosatta utomlands. Förslaget föreslås träda i kraft den 1 januari 2026 och gälla inkomster som tas emot efter den 31 december 2025.

Promemoria: Sänkt särskild inkomstskatt för utomlands bosatta

Sänkt mervärdesskatt på tillträde till danstillställningar

För att främja kultur och dans föreslås i promemorian att mervärdesskatten (momsen) på inträden till danstillställningar sänks från 25 till 6 procent. Inträden till danstillställningar kan till exempel vara biljetter till dansevenemang, nattklubbar och diskotek.Förslagen föreslås träda i kraft den 1 juli 2026.

Promemoria: Sänkt mervärdesskatt på tillträde till danstillställningar

Sänkt bolagsskatt och expansionsfondsskatt

För att stärka förutsättningarna för investeringar och tillväxt i Sverige, mot bakgrund av att högre tullnivåer och osäkerhet kring tullar riskerar att påverka investeringsviljan negativt, föreslås att bolagsskatten sänks med 0,6 procentenheter till 20 procent. Även expansionsfondsskatten föreslås sänkas i motsvarande grad. Förslagen föreslås träda i kraft den 1 januari 2026.

Promemoria: Sänkt skatt för företag

Skattelättnad för resor med kollektivtrafik

För att underlätta arbetspendling och sänka kostnaderna för att resa med kollektivtrafik föreslås en skattelättnad för anställda som får en periodbiljett eller ersättning för sådan biljett från sin arbetsgivare. Skattelättnaden gäller för periodbiljetter som ger rätt till ett obestämt antal resor under en tidsperiod om minst 30 dagar. För belopp upp till 13 000 kronor per år ska bara hälften av förmånsvärdet eller ersättningen beskattas. Skattelättnaden föreslås även omfatta personer som använder färdtjänst för sina arbetsresor. Förslaget föreslås träda i kraft den 1 juli 2026.

Promemoria: Skattelättnad för förmån av resor med kollektivtrafik 

Skattefri laddning av elfordon på arbetsplatsen och utvidgad rätt till avdrag för drivmedelsutgifter

Den tillfälliga skattefriheten för laddning av elfordon på arbetsplatsen föreslås bli permanent. Det innebär att anställda även fortsättningsvis kan ladda sina elbilar eller laddhybrider på jobbet utan att förmånsbeskattas. I promemorian föreslås även att personer med laddhybrid som förmånsbil ska ha rätt till avdrag för drivmedelskostnader vid tjänsteresor – även om bilen laddats gratis på arbetsplatsen. Förslagen föreslås träda i kraft den 1 juli 2026.

Promemoria: Permanent skattefrihet för förmån av laddel på arbetsplatsen och utvidgad rätt till avdrag för drivmedelsutgifter

Slopad fordonsskatt och saluvagnsskatt för vissa släpvagnar

Fordonsskatt och saluvagnsskatt föreslås tas bort för släpvagnar med en totalvikt som inte överstiger 3 ton – en höjning från dagens gräns på 750 kilogram. Förslaget innebär lägre kostnader för både privatpersoner och företag som använder lättare släp. Förslaget föreslås träda i kraft den 1 februari 2026.

Promemoria: Slopad fordonsskatt och saluvagnsskatt för vissa släpvagnar

Förbättrat regelverk om beskattning av skog

Promemorian innehåller flera förslag som rör beskattningen av skogsbruk och som syftar till att göra skattereglerna mer gynnsamma för ersättning som ges för naturvårdande ändamål. Bland annat föreslås en ny ersättningsfond för naturvårdsmark, att enskilda näringsidkare ska få sätta av ersättning för naturvårdsavtal på ett naturvårdskonto, slopad källskatt på ränta på skogskontomedel med mera och en anpassning av skattereglerna som rör skogsbruk till EU-rätten i vissa hänseenden. Förslagen föreslås träda i kraft den 1 april 2026.

Promemoria: Förbättrat regelverk om beskattning av skog

Förslag som remitterades i februari 2025

Förlängd tillfälligt utökad nedsättning av skatt på jordbruksdiesel och vissa ändrade villkor för återbetalning

I promemorian föreslås att den tillfälligt utökade skattenedsättningen på jordbruksdiesel förlängs även under 2026. I promemorian föreslås även att beloppsgränsen för kvartalsvis återbetalning ändras, så att en gräns gäller per kvartal i stället för per år. Ändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2026.

Promemoria: Förlängd tillfälligt utökad nedsättning av skatt på jordbruksdiesel och vissa ändrade villkor för återbetalning

Enhetlig energibeskattning vid metallurgiska processer

I promemorian föreslås att skattebefrielsen för energiskatt på el som förbrukas i metallurgiska processer utvidgas till att även omfatta uppvärmning av skänkar och liknande kärl. Ändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli 2026.

Promemoria: Enhetlig energibeskattning vid metallurgiska processer

Moderniserad beskattning av gaser

I promemorian föreslås en ändrad energiskattemässig definition av biogas, en skattebefrielse för biogas som blandas in i andra bränslen i vissa fall och beskattning av gasformiga bränslen utifrån energiinnehåll. Ändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli 2026.

Promemoria: Moderniserad beskattning av gaser

Laddar...