Etiopien

Etiopien är med över 80 miljoner invånare ett av Afrikas största, men också fattigaste länder. Landet placerades på plats 173 av 187 i UNDP:s Human Development Index för 2013. Landet utvecklas dock stadigt, inte minst ekonomiskt med en fördubbling av bruttonationalinkomsten per capita mellan 1990 och 2013. Utvecklingen på hälsoområdet är också god, i synnerhet vad gäller mödra- och barnhälsa. 

Sveriges relationer med Etiopien går tillbaka till 1800-talet, då svenska missionärer verkade i landet. Etiopien blev 1954 Sveriges första biståndsland. Den bilaterala relationen idag spänner över regionala och internationella frågor, handel, investeringar och näringslivskontakter, miljö/klimat och utvecklingssamarbete. Den stora etiopiska diasporan i Sverige utgör ytterligare en länk mellan våra länder. Flera svenska enskilda organisationer inklusive Svenska Kyrkan är aktiva i Etiopien.  

Sveriges bistånd är för närvarande inriktat mot främjande av demokrati, mänskliga rättigheter, jämställdhet och god samhällsstyrning. Stöd går också till bland annat privatsektorutveckling där ett fokus är att stärka kvinnors ekonomiska egenmakt och till forskning och högre utbildning. Det svenska biståndet kanaliseras i huvudsak via icke-statliga civila aktörer och multilaterala organisationer. 

Det svenska handelsutbytet med Etiopien utvecklas väl, dock från en låg nivå. Den starka ekonomiska utvecklingen i landet innebär att potentialen för ökade ekonomiska förbindelser är mycket god. Den svenska exporten utgörs framförallt av maskiner, fordon, telekomutrustning, trä, papper och kemiska produkter. Importen består till stor del av kaffe, snittblommor och läder. Flera svenska företag är verksamma i Etiopien. Telekomföretaget Ericsson har funnits här i åtskilliga decennier och tecknade nyligen ett större kontrakt för att utveckla telekommunikationerna i Etiopien. På senare år har bl.a. H&M, Bombardier Sweden och SweRoad etablerat sig i landet. H&M:s närvaro handlar fr.a. om inköp av i Etiopien producerade textilprodukter. Det statliga investmentbolaget Swedfund investerar i Etiopien.

Sverige representeras i Etiopien av ambassaden i Addis Abeba och Etiopien representeras i Sverige av sin ambassad i Stockholm. Sveriges ambassadör i Etiopien är även ackrediterad till Afrikanska unionen, som har sitt högkvarter i Addis Abeba, liksom till grannlandet Djibouti samt till IGAD (Inter-Governmental Authority on Development), den regionala organisationen för Afrikas Horn.

Visum

UD svarar inte på frågor om visum till andra länder. För information om visumregler kontakta det aktuella landets ambassad.
För information om visum till Sverige hänvisas till Migrationsverkets webbplats.

För att navigera med tangentbord i sökfilter använder du en kombination av TAB, RETUR och PIL tangenterna. Initialt TABBAR du dig in i filtermodulen. Med fokus på flikarna använder du dig av piltangenterna för att gå mellan flikarna. För att kliva ned i en önskad flik använd TAB

Du kan filtrera innehållet

Innehållstyper
Innehållstyper
Innehållstyper
Politiknivå
Områden
Områden
Områden
Statsråd
Statsråd
Statsråd
Departement/Övriga avsändare
Välj tidsperiod, skriv in datum i formatet ÅÅÅÅ-MM-DD eller välj från kalendern som visas när du markerar i inmatningsfältet

Ditt urval

Hittar du inte vad du söker? Sök i allt innehåll.

Sök

Totalt 59 träffar.

Visa som
Antal träffar per sida