Kenya

Sverige har haft diplomatiska relationer med Kenya sedan 1964 och har under den tiden haft diverse utvecklingsprogram i landet. Sverige var under 1990-talet en frispråkig kritiker av den dåvarande regeringen och påtalade kränkningar av de mänskliga rättigheterna. Sedan demokratiseringen i början av 1990-talet har förbindelserna varit omfattande.

Handeln mellan Sverige och Kenya ökar sakta. Det som främst importeras till Sverige är frukt, snittblommor, te och kaffe. Exporten består mestadels av papper, maskiner, medicinsk utrustning och fordon. Ett femtiotal svenskrelaterade företag finns i landet, inklusive Ericsson, Tetra Pak och Sandvik. Flera små svenska företag inom bland annat miljösektorn har visat intresse för Kenya och den östafrikanska regionen.

Sverige har antagit en ny strategi för utvecklingssamarbetet med Kenya som gäller under åren 2016-2020. De övergripande målen för Sveriges bistånd till Kenya är att bidra till en förbättrad miljö, begränsad klimatpåverkan och stärkt motståndskraft, en demokratisk samhällsutveckling samt förbättrade möjligheter till försörjning för fattiga människor. Strategin fokuserar på tre sektorer: (1) förbättrad miljö, begränsad klimatpåverkan och stärkt motståndskraft mot miljöpåverkan, klimatförändringar och naturkatastrofer, (2) stärkt demokrati och jämställdhet samt ökad respekt för mänskliga rättigheter, (3) förbättrade möjligheter och verktyg för fattiga människor att kunna förbättra sina levnadsvillkor. Utvecklingssamarbetet ska även bidra till att förebygga konflikter i det kenyanska samhället. Samarbetet ska vidare stödja en övergång från utvecklingssamarbete till bredare ekonomiska relationer. I genomförandet av strategin ska Sverige därför verka för att Kenya stärker förutsättningarna för inhemsk resursmobilisering, internationell handel och investeringar. Strategin omfattar totalt 1750 miljoner kronor.

Sverige har en ambassad i Nairobi med utsända från bl a Utrikesdepartement och Sida. Flera svenska andra aktörer, myndigheter och organisationer har kontor i Nairobi, bl a Business Sweden och Swedfund.

Visum

UD svarar inte på frågor om visum till andra länder. För information om visumrelger kontakta det aktuella landets ambassad.
För information om visum till Sverige hänvisas till Migrationsverkets webbplats.

För att navigera med tangentbord i sökfilter använder du en kombination av TAB, RETUR och PIL tangenterna. Initialt TABBAR du dig in i filtermodulen. Med fokus på flikarna använder du dig av piltangenterna för att gå mellan flikarna. För att kliva ned i en önskad flik använd TAB

Hjälp: få hjälp med filtret

Du kan filtrera innehållet

Innehållstyper
Innehållstyper
Innehållstyper
Politiknivå
Områden
Områden
Områden
Statsråd
Statsråd
Statsråd
Departement/Övriga avsändare
Välj tidsperiod, skriv in datum i formatet ÅÅÅÅ-MM-DD eller välj från kalendern som visas när du markerar i inmatningsfältet

Ditt urval

Hittar du inte vad du söker? Sök i allt innehåll.

Sök

Totalt 38 träffar.

Visa som
Antal träffar per sida