Mali
Sverige uppgraderade sina förbindelser med Mali år 2010 genom att omvandla Sidas sektionskontor i Bamako till ambassad. Sedan år 2001 bedrivs ett långsiktigt bilateralt utvecklingssamarbete med Mali.
Nuvarande strategi för det svenska utvecklingssamarbetet med Mali uppgår till 1200 miljoner kronor för perioden 2016–2020, varav 1180 miljoner kronor avser Sidas verksamhet och 20 miljoner kronor avser Folke Bernadotteakademins verksamhet. Sidas insatser inom ramen för strategin förväntas bidra till: i) stärkt demokrati och jämställdhet samt ökad respekt för mänskliga rättigheter, ii) mänsklig säkerhet och frihet från våld, och iii) förbättrad miljö, begränsad klimatpåverkan och stärkt motståndskraft mot miljöpåverkan, klimatförändringar och naturkatastrofer. Folke Bernadotteakademins verksamhet inom ramen för strategin förväntas bidra till att i ett långsiktigt perspektiv stödja Mali i utvecklingen från konflikt till fredsbyggande genom stärkt kapacitet hos individer och institutioner att främja säkerhet och mänskliga rättigheter. Sverige har ett stort humanitärt bistånd till Mali.
Sverige bidrar med personal till FN:s stabiliseringsinsats i Mali (Minusma), EU:s civila utbildningsinsats Eucap Sahel Mali och EU:s militära utbildningsinsats EUTM Mali.
Sveriges export till Mali är blygsam och utgörs främst av verkstadsprodukter. Sveriges import från Mali är försumbar och mycket få svenska turister besöker Mali. Det finns drygt 200 folkbokförda personer i Sverige som är födda i Mali (per den 31 december 2019). Därtill finns barn med föräldrar/förälder född i Mali, som inte omfattas av siffran.
Visum
UD svarar inte på frågor om visum till andra länder. För information om visumregler kontakta det aktuella landets ambassad.
För information om visum till Sverige hänvisas till Migrationsverkets webbplats.
Genvägar
Innehåll om Mali
Totalt 44 träffar.
-
Task Force Takuba i fokus vid internationellt möte om Sahel
Försvarsminister Peter Hultqvist deltog tillsammans med kolleger från ett tiotal länder och representanter från FN och EU i ett digitalt möte i Koalitionen för Sahel den 10 mars. Under mötet diskuterades bland annat Task Force Takuba, en multinationell specialförbandsstyrka där Sverige deltar med 150 soldater.
-
Ny ambassadör i Mali
Regeringen har idag utsett Kristina Kühnel till ambassadör i Bamako.
-
Regeringen antar ny strategi för utvecklingssamarbetet med Mali
Regeringen har idag fattat beslut om en ny strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med Mali 2021–2025. Strategin ska bidra till att främja demokrati, mänskliga rättigheter, konfliktförebyggande, jämställdhet och insatser på miljöområdet.
-
Svenskt deltagande i Förenta Nationernas stabiliseringsinsats i Mali, Prop. 2020/21:32
I propositionen föreslås att riksdagen medger att regeringen fortsatt ställer en svensk väpnad styrka till förfogande för deltagande i Förenta nationernas (FN) stabiliseringsinsats i Mali (Minusma) till den 31 december 2021, under förutsättning att det även fortsättningsvis finns ett giltigt mandat för styrkan enligt beslut av FN:s säkerhetsråd. Minusmas mandat omfattar att stödja genomförandet av fredsavtalet i Mali, bidra till stabilisering av landet och skydd av civila, stöd till den politiska dialogen och nationell försoning, främja mänskliga rättigheter samt stödja humanitär biståndsverksamhet.
-
Regeringens propositioner för fortsatt svenskt deltagande i de militära insatserna i Irak (OIR), Afghanistan (RSM) och Mali (Minusma)
Regeringen har överlämnat propositionerna för fortsatt svenskt deltagande i den militära utbildningsinsatsen Operation Inherent Resolve (OIR) i Irak, den Nato-ledda militära utbildnings- och rådgivningsinsatsen Resolute Support Mission (RSM) i Afghanistan och FN:s stabiliserande insats i Mali (Minusma) till riksdagen.
-
Arbete med ny strategi för utvecklingssamarbete med Mali inleds
Regeringen har idag gett Sida och Folke Bernadotteakademin i uppdrag att ta fram underlag för en ny strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med Mali. Strategin ska gälla för 2021–2025.
-
Försvarsminister Peter Hultqvist besökte Tchad och Mali
Försvarsminister Peter Hultqvist besökte Tchad och Mali den 19 - 21 januari på inbjudan av Frankrikes försvarsminister Florence Parly. Syftet var att på plats göra gemensamma bedömningar av säkerhetsläget, diskutera gemensamma frågeställningar och besöka operation Barkhane.
-
Mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer i Mali
Här följer en sammanfattning av rapporten om demokrati, mänskliga rättigheter och rättsstatens principer i Mali samt en länk till rapporten i sin helhet.
· Rapport från Utrikesdepartementet
-
Svenskt deltagande i Förenta nationernas stabiliseringsinsats i Mali, 2019/20:29
I propositionen föreslås att riksdagen medger att regeringen fortsatt ställer en svensk väpnad styrka till förfogande för deltagande i Förenta nationernas (FN) stabiliseringsinsats i Mali (Minusma) till den 31 december 2020, under förutsättning att det även fortsättningsvis finns ett giltigt mandat för styrkan enligt beslut av FN:s säkerhetsråd.