Nigeria

Nigeria är Afrikas folkrikaste land och kontinentens största ekonomi med en förutspådd dubblering av befolkningen till drygt 400 miljoner år 2050. Nigeria med sin stora, unga och urbana befolkning förväntas fortsätta att vara en av de största och snabbast växande ekonomierna i Afrika under överskådlig framtid. Nigeria är en viktig afrikansk handelspartner till Sverige och en prioriterad marknad för svenska företag. Sektorer av särskilt intresse är bland annat telekom, energi, IKT, miljöteknik, stadsplanering och infrastruktur. Flera större svenska företag har verksamhet i eller med Nigeria och på senare år har alltfler små och medelstora företag med svensk anknytning också etablerat sig i landet.

Sverige har ett stort humanitärt stöd till de konfliktdrabbade områdena i norra Nigeria och till Tchadsjöregionen. Utöver det humanitära bilaterala stödet bidrar Sverige även EU:s, FN:s och andra multilaterala institutioners verksamhet i Nigeria.

Sverige har ambassad i Abuja och Nigeria har ambassad i Stockholm. Sveriges ambassadör till Nigeria är även sidoackrediterad till Ghana samt Kamerun och är Sveriges ambassadör till Västafrikas regionala ekonomiska samarbetsorgan, Ecowas.

Visum

UD svarar inte på frågor om visum till andra länder. För information om visumregler kontakta det aktuella landets ambassad.
För information om visum till Sverige hänvisas till Migrationsverkets webbplats.

Innehåll om Nigeria

Prenumerera

Totalt 16 träffar.

 • Mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer i Nigeria

  Här följer en sammanfattning av rapporten om demokrati, mänskliga rättigheter och rättsstatens principer i Nigeria samt en länk till rapporten i sin helhet.

 • Nigeria - avrådan

  Med anledning av säkerhetsläget avråder Utrikesdepartementet från alla resor till nordöstra Nigeria. Avrådan omfattar delstaterna Adamawa, Borno, Yobe, Gombe, samt kust- och flodnära områden i de i Nigerdeltat belägna delstaterna Bayelsa, Delta, Akwa Ibom, Cross River och Rivers, inklusive Port Harcourt. Avrådan omfattar även alla resor inom 20 km från landgränsen mot Niger i delstaten Zamfara i nordvästra Nigeria. Vidare avråder Utrikesdepartementet från icke-nödvändiga resor till delstaterna Niger, Imo, Taraba, Plateau, Bauchi, Zamfara, Jigawa, Katsina, Kaduna, Kano, Abia, Kogi samt 20 km från landgränsen mot Niger i delstaterna Sokoto och Kebbi. Utrikesdepartementet avråder även från icke-nödvändiga resor till övriga delar av delstaterna Delta, Bayelsa och Rivers.

 • Sverige i FN:s säkerhetsråd - vecka 9

  Under den gångna veckan: Syrien uppföljning resolution 2401, Jemen resolution om förlängd sanktionsregim, Burundi, Nordkorea, Sydsudan/UNMISS, Guinea-Bissau resolution om förlängt mandat för UNIOGBIS, pressuttalanden om Centralafrikanska republiken samt fördömande av terroristattacker i Mali, Nigeria samt Burkina Faso, antagande av arbetsprogram för mars med Nederländerna som ordförande i säkerhetsrådet.

 • Nya ambassadörer till Sverige

  Fyra ambassadörer överlämnade torsdagen 7 december 2017 sina kreditivbrev till H.M. Konungen i högtidlig audiens på Stockholms slott. Kreditivbrevet är en fullmakt utfärdad av ambassadörens statschef. I och med att brevet nu är överlämnat till Sveriges statschef kan ambassadören från i dag fullt ut representera sitt land i Sverige.

 • Sverige i FN:s säkerhetsråd - vecka 46

  Denna vecka i rådet: Syrien/JIM (undersökningsmekanismen avseende användningen av kemvapen); ICJ (internationella domstolen) val av domare; Venezuela Arria-möte; Somalia/Eritrea sanktioner; Kosovo/UNMIK; Abyei/UNISFA mandatförlängning; Centralafrikanska republiken/MINUSCA mandatförlängning; Darfur/UNAMID; Libyen; ministermöte om säkerhetsutmaningar i Medelhavet; arbetsgruppen om barn och väpnad konflikt.

 • Utrikesminister Margot Wallström besöker Nigeria

  Utrikesminister Margot Wallström besöker Nigeria den 8-10 juni för att delta i det nordisk-afrikanska utrikesministermötet

 • Ann Linde leder företagsdelegation till Nigeria

  EU- och handelsminister Ann Linde besöker Nigeria den 24-27 oktober för att stärka handelsrelationer och förbättra affärsmöjligheter för svenska företag i västra Afrika. Ann Linde kommer att träffa ansvariga ministrar och föra politiska samtal om globala utmaningar av gemensamt intresse.

 • Situationen i Syrien huvudämnet på utrikesministermöte

  Den humanitära och politiska situationen i Syrien dominerade EU:s utrikesministermöte i Luxemburg 17 oktober. FN-sändebudet för Syrien, Staffan de Mistura, deltog under delar av syriendiskussionen. Övriga frågor på dagordningen var bland annat migration och EU:s globala strategi.

 • Ny ambassadör i Nigeria

  Regeringen har utsett ambassadören Inger Ultvedt till ambassadör i Abuja.