Rwanda
Sverige påbörjade ett utvecklingssamarbete med Rwanda efter folkmordet 1994. Sedan dess har det svenska engagemanget i landet ökat väsentligt. Sveriges inledande stöd till Rwanda bestod främst av humanitärt bistånd, men har sedan dess skiftat till långsiktigt utvecklingssamarbete.
Svenskt utvecklingssamarbete med Rwanda styrs av en strategi för perioden 2015 – 2019 och ska bidra till en strukturomvandling av ekonomin som ger människor som lever i fattigdom bättre möjligheter att försörja sig. Insatserna fokuserar på demokrati och mänskliga rättigheter, miljö och naturresurser samt marknadsutveckling och sysselsättning. Konfliktförebyggande och försoning är ett genomgående tema. Dessutom ges stöd för uppbyggnad av inhemsk forskningskapacitet. Den svenska handeln med Rwanda är marginell men har ökat något sedan i början av 2000-talet. Inom turistnäringen är det främst bergsgorillorna i nordvästra Rwanda som lockar utländska besökare.
2010 öppnade Sverige ambassad i Rwanda genom en uppgradering av Sidas existerande sektionskontor. Ambassaden är inriktad på politisk rapportering och Sveriges utvecklingssamarbete. Vid ambassaden arbetar utsända från både Utrikesdepartementet och Sida. Rwanda har en ambassad i Stockholm.
Visum
UD svarar inte på frågor om visum till andra länder. För information om visumregler kontakta det aktuella landets ambassad.
För information om visum till Sverige hänvisas till Migrationsverkets webbplats.
Genvägar
Innehåll om Rwanda
Totalt 9 träffar.
-
Anvisningar till Sida att ta fram underlag för ny strategi för utvecklingssamarbetet med Rwanda
Regeringen har gett Sida i uppdrag att ta fram underlag för en ny strategi för utvecklingssamarbetet med Rwanda. Strategin ska gälla för 2020-2024.
-
Ardalan Shekarabi deltar i minnesceremoni 25 år efter folkmordet i Rwanda
Civilminister Ardalan Shekarabi besöker Kigali för att delta i minnesceremonin med anledning av att det är 25 år sedan folkmordet i Rwanda. Folkmordet mot tutsier 1994 krävde uppskattningsvis 800 000 människoliv.
-
Mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer i Rwanda
Här följer en sammanfattning av rapporten om demokrati, mänskliga rättigheter och rättsstatens principer i Rwanda samt en länk till rapporten i sin helhet.
· Rapport från Utrikesdepartementet
-
Ny ambassadör i Rwanda
Regeringen har utsett kanslirådet Jenny Ohlsson till ambassadör i Kigali.
-
Framtidsministern deltar i högtidlighållandet av 40 år av svensk – angolanska relationer i Luanda och besöker World Economic Forum on Africa i Kigali, Rwanda
Tisdag den 10 och onsdag den 11 maj besöker ministern för strategi- och framtidsfrågor, Kristina Persson, Angolas huvudstad Luanda för att delta i högtidlighållandet av 40 år av svensk-angolanska diplomatiska relationer.
-
Nya ambassadörer till Sverige
Fyra ambassadörer överlämnade torsdagen den 3 september 2015 sina kreditivbrev till H.M. Konungen i högtidlig audiens på Stockholms slott. Kreditivbrevet är en fullmakt utfärdad av ambassadörens statschef. I och med att brevet nu är överlämnat till Sveriges statschef kan ambassadören från i dag fullt ut representera sitt land i Sverige.
-
Regeringen antar ny strategi för Demokratiska republiken Kongo
Idag beslutade regeringen om nya strategier för utvecklingssamarbetet med Demokratiska republiken Kongo (DRK) och Rwanda. Strategierna befäster Sveriges starka engagemang för utvecklingen i Stora sjöregionen och stakar ut biståndets inriktning för de kommande fem åren.
-
Anförande av biståndsministern vid FN:s andra konferens om kustlösa utvecklingsländer
FN:s andra konferens om kustlösa utvecklingsländer, Wien 3 november 2014 Det talade ordet gäller.
· Tal från Isabella Lövin, Utrikesdepartementet