Tanzania

Allt sedan självständigheten 1961 har Tanzania och Sverige haft ett nära samarbete. Det har bland annat kommit till uttryck i ett gemensamt stöd för andra afrikanska länders frigörelse från kolonisation och i samverkan globalt så som mot kärnvapen och för FN-reformer.

Sveriges handel med Tanzania har hittills varit blygsam och karaktäriseras av ett svenskt handelsöverskott. Exporten till Tanzania består främst av telekomutrustning, pappersprodukter, energisystem samt lastbilar och bussar. Tanzanias export till Sverige ligger på en låg nivå och består främst av kaffe, men även vissa industriprodukter. Som turistland är Tanzania uppskattat av många svenskar, inte minst Zanzibar, Kilimanjaro och nationalparken Serengeti.

Sverige har haft ett omfattande utvecklingssamarbete med Tanzania i drygt 50 år och landet är i dag en av våra främsta samarbetspartners i utvecklingssamarbetet. Utvecklingssamarbetet styrs av en sjuårig strategi för perioden 2013-2019 med fokus på områden som fler arbetstillfällen, utvecklade energi- och jordbruksmarknader, utbildning och företagande samt demokrati och mänskliga rättigheter. Strategin syftar även till ett breddat samarbete bortom biståndet, där handel och investeringar förutses få en ökad betydelse. Utöver detta stöder Sverige ett långsiktigt forskningssamarbete i Tanzania mellan svenska och tanzaniska universitet.

Sverige har en ambassad i Dar es Salaam med utsända både från Utrikesdepartementet och Sida. Tanzania har en ambassad i Stockholm.

Visum

UD svarar inte på frågor om visum till andra länder. För information om visumregler kontakta det aktuella landets ambassad.
För information om visum till Sverige hänvisas till Migrationsverkets webbplats.

Innehåll om Tanzania

Prenumerera

Totalt 67 träffar.