Tanzania

Sedan självständigheten 1961 har Tanzania och Sverige haft ett nära samarbete. Det har kommit till uttryck i ett gemensamt stöd för andra afrikanska länders frigörelse från kolonisation, och i samverkan globalt bland annat mot kärnvapen och för FN-reformer. Genom åren har också de folkliga kontakterna mellan frivilligorganisationer, kyrkor, skolor och kommuner varit utbredda och omfattande.

Sveriges handel med Tanzania har hittills varit blygsam och karaktäriseras av ett svenskt handelsöverskott. Exporten till Tanzania består främst av telekomutrustning, pappersprodukter, energisystem samt lastbilar och bussar. Tanzanias export till Sverige ligger på en relativt låg nivå och består främst av kaffe, men även vissa industriprodukter. Som turistland är Tanzania uppskattat av många svenskar, inte minst Zanzibar, Kilimanjaro och nationalparken Serengeti.

Sverige har haft ett omfattande utvecklingssamarbete med Tanzania i drygt 50 år och landet är i dag en av våra främsta samarbetspartners inom biståndet. Den nya sjuåriga resultatstrategi som regeringen beslutade om 2013 har fokus på områden som fler arbetstillfällen, utvecklade energi- och jordbruksmarknader, utbildning och företagande samt demokrati och mänskliga rättigheter. Den nya resultatstrategin syftar även till ett breddat samarbete bortom biståndet. Handel och investeringar förutses få en ökad betydelse som ett komplement till det mer traditionella biståndet. Utöver detta stöder Sverige ett långsiktigt forskningssamarbete i Tanzania mellan svenska och tanzaniska universitet.

Sverige har en ambassad i Dar es Salaam med utsända både från Utrikesdepartementet och Sida.

Visum

UD svarar inte på frågor om visum till andra länder. För information om visumrelger kontakta det aktuella landets ambassad.
För information om visum till Sverige hänvisas till Migrationsverkets webbplats.

För att navigera med tangentbord i sökfilter använder du en kombination av TAB, RETUR och PIL tangenterna. Initialt TABBAR du dig in i filtermodulen. Med fokus på flikarna använder du dig av piltangenterna för att gå mellan flikarna. För att kliva ned i en önskad flik använd TAB

Hjälp: få hjälp med filtret

Du kan filtrera innehållet

Innehållstyper
Innehållstyper
Områden
Områden
Områden
Statsråd
Statsråd
Departement/Övriga avsändare
Välj tidsperiod, skriv in datum i formatet ÅÅÅÅ-MM-DD eller välj från kalendern som visas när du markerar i inmatningsfältet

Ditt urval

Hittar du inte vad du söker? Sök i allt innehåll.

Sök

Totalt 34 träffar.

Visa som
Antal träffar per sida