Bangladesh

Bangladesh utropades 1971 och Sverige var med sitt erkännande i februari 1972 ett av de första länderna att erkänna det nybildade Bangladesh. Relationerna mellan Sverige och Bangladesh består idag främst av ett relativt omfattande utvecklingssamarbete och ett växande handelsutbyte.

Bangladesh har blivit en snabbt växande marknad för svenskt näringsliv. Drygt femtio svenska företag, främst inom mode-och textilbranschen, är aktiva i Bangladesh. Sveriges export består till största delen av verkstadsprodukter, främst telekomutrustning. Sveriges import består huvudsakligen av kläder och andra textilier.

Svenskt utvecklingssamarbete med Bangladesh inleddes tidigt efter landets självständighet 1971. Den nuvarande resultatstrategin gäller 2014–2020. Det svenska utvecklingssamarbetet fokuserar på mänskliga rättigheter och demokrati, fattigdomsbekämpning, miljö och klimat samt hälsofrågor. 2018 lades ett femte mål till den befintliga strategin som syftar till att stärka kapaciteten att förebygga kriser i områdena för rohingyaflyktingarna i södra Bangladesh. Vice statsminister Isabella Lövin besökte landet i november 2014. 15–16 juni 2017 besökte Bangladesh premiärminister Sheikh Hasina Sverige och träffade bland annat statsminister Stefan Löfven, Isabella Lövin och handelsminister Ann Linde. I november 2017 besökte utrikesminister Margot Wallström huvudstaden Dhaka och flyktinglägren i Cox’s Bazar.

Visum

UD svarar inte på frågor om visum till andra länder. För information om visumregler kontakta det aktuella landets ambassad.
För information om visum till Sverige hänvisas till Migrationsverkets webbplats.

Innehåll om Bangladesh

RSS Mail
Prenumerera

Totalt 52 träffar.