Japan

2018 är det 150 år sedan Sverige och Japan upprättade diplomatiska förbindelser, och det nyligen upprättade frihandelsavtalet mellan EU och Japan kommer att få stor betydelse för relationerna mellan våra länder. Japan är redan nu Sveriges näst efter Kina viktigaste handelspartner i Asien. 160 svenska företag är på plats, och omkring 1 500 är representerade via agenter eller distributörer.

Handel och ekonomi har under hela den här perioden haft en stor betydelse, men vi samarbetar även inom utrikespolitik, miljöfrågor, vetenskap, forskning och socialpolitik. Vi har ett aktivt kulturutbyte, inte minst inom design, musik, dataspel och bildkonst. Kulturutbytet har starka kopplingar till Sveriges och Japans kreativa näringar.

De goda relationerna mellan Sverige och Japan har manifesterats vid flera statsbesök. Sveriges kung och drottning kommer i slutet av april 2018 att besöka Japan. Det japanska kejsarparet besökte Sverige i maj 2007.

Visum

UD svarar inte på frågor om visum till andra länder. För information om visumregler kontakta det aktuella landets ambassad.
För information om visum till Sverige hänvisas till Migrationsverkets webbplats.

För att navigera med tangentbord i sökfilter använder du en kombination av TAB, RETUR och PIL tangenterna. Initialt TABBAR du dig in i filtermodulen. Med fokus på flikarna använder du dig av piltangenterna för att gå mellan flikarna. För att kliva ned i en önskad flik använd TAB

Du kan filtrera innehållet

Innehållstyper
Innehållstyper
Innehållstyper
Politiknivå
Områden
Områden
Områden
Statsråd
Statsråd
Statsråd
Departement/Övriga avsändare
Välj tidsperiod, skriv in datum i formatet ÅÅÅÅ-MM-DD eller välj från kalendern som visas när du markerar i inmatningsfältet

Ditt urval

Hittar du inte vad du söker? Sök i allt innehåll.

Sök

Totalt 49 träffar.

Visa som
Antal träffar per sida
 • Socialförsäkringsavtal med Japan undertecknat

  Japans ambassadör Shigeyuki Hiroki och socialförsäkringsminister Annika Strandhäll undertecknar socialförsäkringsavtal.

  Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll och Japans ambassadör Shigeyuki Hiroki undertecknade den 11 april ett socialförsäkringsavtal mellan länderna. Avtalet samordnar de svenska och japanska allmänna systemen för ålders-, efterlevande- och förtidspension (för svensk del sjuk- och aktivitetsersättning). Japan är en av Sveriges största handelspartners utanför EU.

  Socialförsäkringsavtal med Japan undertecknat
 • Sverige och Japan undertecknar socialförsäkringsavtal

  Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll och Japans ambassadör Shigeyuki Hiroki undertecknade i dag ett socialförsäkringsavtal länderna emellan. Avtalet samordnar de svenska och japanska allmänna systemen för ålders-, efterlevande- och förtidspension.

  Sverige och Japan undertecknar socialförsäkringsavtal
 • Frihandelsavtalet mellan EU och Japan träder i kraft

  Idag träder frihandelsavtalet mellan EU och Japan i kraft. EU-kommissionen uppskattar att det är det största frihandelsavtalet EU har ingått med något land.

  Frihandelsavtalet mellan EU och Japan träder i kraft
 • Nya ambassadörer till Sverige

  Fyra ambassadörer överlämnade onsdagen 24 oktober 2018 sina kreditivbrev till H.M. Konungen i högtidlig audiens på Stockholms slott. Kreditivbrevet är en fullmakt utfärdad av ambassadörens statschef. I och med att brevet nu är överlämnat till Sveriges statschef kan ambassadören från i dag fullt ut representera sitt land i Sverige.

  Nya ambassadörer till Sverige
 • Nya ambassadörer till Sverige

  Fyra ambassadörer överlämnade onsdagen 24 oktober 2018 sina kreditivbrev till H.M. Konungen i högtidlig audiens på Stockholms slott. Kreditivbrevet är en fullmakt utfärdad av ambassadörens statschef. I och med att brevet nu är överlämnat till Sveriges statschef kan ambassadören från i dag fullt ut representera sitt land i Sverige.

  Nya ambassadörer till Sverige
 • USA och handelsavtal med Australien och Nya Zeeland på EU-möte

  Anna Linde

  När EU-ländernas handelsministrar möts 22 maj ska de besluta om framtida förhandlingar om frihandelsavtal med Australien och Nya Zeeland. De kommer att anta slutsatser om hur EU ska förhandla och ingå handelsavtal samt följa upp situationen i WTO. De kommer också att diskutera avtal med Japan och Singapore samt EU:s handelsrelationer med USA.

  USA och handelsavtal med Australien och Nya Zeeland på EU-möte
 • Ibrahim Baylan till Japan för att främja energiomställningen

  Samordnings- och energiminister Ibrahim Baylan besöker Japan tillsammans med kungaparet och EU- och handelsminister Ann Linde den 23–25 april. Det officiella besöket sker med bakgrund av firandet av 150 år av diplomatiska relationer mellan Japan och Sverige och fokuserar på innovation, partnerskap och investeringar. Medföljer gör en historiskt stor näringslivsdelegation med både svenska storföretag och startup-bolag.

  Ibrahim Baylan till Japan för att främja energiomställningen
 • Ann Linde till Japan på främjarresa

  Den 23–25 april 2018 deltar EU- och handelsminister Ann Linde i kungaparets officiella besök i Japan. Tillsammans med samordnings- och energiminister Ibrahim Baylan kommer Ann Linde att från regeringens håll resa med den historiskt stora näringslivsdelegationen på över ett hundra personer. Ann Linde kommer att träffa motparter i den japanska regeringen, potentiella japanska investerare och företrädare för fackföreningsrörelsen.

  Ann Linde till Japan på främjarresa
 • Kungaparet på officiellt besök till Japan

  Kungen och drottningen besöker Japan den 22–25 april 2018 på inbjudan av den japanska regeringen. Den svenska regeringen kommer att representeras av samordnings- och energiminister Ibrahim Baylan samt EU- och handelsminister Ann Linde. Näringslivsfrågor kommer att stå i fokus under besöket, då Sverige och Japan i år högtidlighåller 150 år av diplomatiska förbindelser.

  Kungaparet på officiellt besök till Japan
 • Peter Hultqvist träffade Japans biträdande försvarsminister

  Peter Hultqvist överlämnar en present till Japans biträdande försvarsminister Tomohiro Yamamoto

  Onsdagen den 17 januari tog försvarsminister Peter Hultqvist emot Japans biträdande försvarsminister Tomohiro Yamamoto. Mötet var en del i ett två dagarsprogram i Sverige.

  Peter Hultqvist träffade Japans biträdande försvarsminister