Kina
Sverige upprättade, som första västland, diplomatiska förbindelser med Folkrepubliken Kina redan 1950. Våra kontakter sträcker sig dock tillbaka till Svenska Ostindiska Companiets verksamhet på 1700-talet. I dag har Sverige en ambassad i Peking och ett generalkonsulat i Shanghai, liksom ett generalkonsulat i Hongkong.
Utformningen av relationer till Kina är ett viktigt inslag i Sveriges utrikespolitik. Sverige har ett omfattande utbyte med Kina och en politisk dialog om bland annat internationella frågor och mänskliga rättigheter. Sverige har även tagit flera initiativ inom handelsfrämjande och utvecklingssamarbete. Det svenska biståndet till Kina fasades ut 2013. Vi har även ett aktivt utbyte inom kultur, utbildning och forskning. EU-arbetet gentemot Kina är grundläggande för svensk del.
Kina är i dag Sveriges största handelspartner i Asien och åttonde största handelspartner mätt i varuhandel. Under 2019 uppgick Sveriges varuexport till Kina till ca 71 miljarder kronor och importen från Kina till ca 91 miljarder. Runt 10 000 svenska företag handlar med Kina och drygt 600 svenska företag är etablerade i landet, varav flera sedan lång tid tillbaka.
Genom vidgade kontaktytor, ekonomiskt utbyte, samarbetsprojekt och ökad bredd i de mellanfolkliga förbindelserna fortsätter Sverige att stödja framväxten av ett kinesiskt civilsamhälle, vilket på sikt även främjar demokratiseringen och respekten för de mänskliga rättigheterna.
Visum
UD svarar inte på frågor om visum till andra länder. För information om visumregler kontakta det aktuella landets ambassad.
För information om visum till Sverige hänvisas till Migrationsverkets webbplats.
Genvägar
Innehåll om Kina
Totalt 99 träffar.
-
Utrikesministrarna diskuterade Ryssland och Hongkong
Situationen i Ryssland och Hongkong var av de frågor som utrikesminister Ann Linde diskuterade med sina utrikesministerkollegor från EU-länderna när de möttes i Bryssel 22 februari. Utrikesministrarna hade även ett videomöte med USA:s utrikesminister Antony Blinken.
· Artikel från Ann Linde, Utrikesdepartementet
-
Ryssland och Hongkong på utrikesministermöte
Situationen i Ryssland och Hongkong är två viktiga frågor som utrikesminister Ann Linde ska diskutera med sina utrikesministerkollegor från EU-länderna när de möts i Bryssel 22 februari. Utrikesministrarna kommer även ta upp arbetet med den så kallade strategiska kompassen för politisk vägledning i EU:s säkerhets- och försvarssamarbete och har ett videomöte med USA:s utrikesminister Antony Blinken.
· Artikel från Ann Linde, Utrikesdepartementet
-
Klimatdiplomati på utrikesministermöte
Energi- och klimatdiplomati är en av punkterna på dagordningen som utrikesminister Ann Linde ska diskutera med sina utrikesministerkollegor från EU-länderna när de ses i Bryssel 25 januari. Utrikesministrarna kommer även ha ett möte med Japans utrikesminister och diskutera framtida samarbete med Storbritannien om utrikespolitiken.
· Artikel från Ann Linde, Utrikesdepartementet
-
Uppdrag att bevaka statens rätt med anledning av underrättelse om tvist i enlighet med Sveriges bilaterala investeringsskyddsavtal med Kina
Regeringen uppdrar åt Justitiekanslern att bevaka statens rätt och att föra eller låta föra statens talan med anledning av den formella skriftliga underrättelse om en tvist rörande vad som uppges vara en investering i enlighet med artikel 6 a i överenskommelsen om ömsesidigt skydd av investeringar mellan Konungariket Sveriges regering och Folkrepubliken Kinas regering av den 29 mars 1982, med de tillägg som följer av protokollet om tillägg av den 27 september 2004, som framställts mot staten av Huawei Technologies Co., Ltd. (Huawei).
-
USA, Kina och WTO på handelsministermöte
Handelsrelationerna med USA och Kina var två frågor som utrikeshandelsminister Anna Hallberg tog upp med sina EU-kollegor när de möttes i ett videomöte 9 november. Ministrarna diskuterade också läget för Världshandelsorganisationen, WTO och en översyn av EU:s handelspolitik.
· Artikel från Anna Hallberg, Utrikesdepartementet
-
WTO, USA och Kina på EU-möte
Handelsrelationerna med USA, en pågående översyn av EU:s handelspolitik och läget för Världshandelsorganisationen, WTO, är några av frågorna som utrikeshandelsminister Anna Hallberg ska ta upp med sina EU-kollegor när de möts i ett videomöte 9 november. Ministrarna ska även diskutera handelsrelationerna mellan EU och Kina.
· Artikel från Anna Hallberg, Utrikesdepartementet
-
Långtidsbudget, brexit och rättsstatens principer på EU-möte
EU:s långtidsbudget 2021–27 och brexit är två av de frågor som EU-minister Hans Dahlgren ska ta upp med sina kollegor när de möts i Bryssel 22 september. EU-ministrarna ska även förbereda det kommande mötet i Europeiska rådet samt ta upp rättsstatens principer i Polen och Ungern.
· Artikel från Hans Dahlgren, Statsrådsberedningen
-
Ann Linde till Tallinn för nordiskt-baltiskt utrikesministermöte 8-9 september
Utrikesminister Ann Linde deltar i det nordisk-baltiska utrikesministermötet den 8-9 september i Estland.
-
Regeringen inrättar nationellt kunskapscentrum om Kina
Regeringen har beslutat att Regeringskansliet ska ingå avtal med Utrikespolitiska institutet (UI) om ett nationellt forskningsbaserat kunskapscentrum om Kina. Initiativet redovisades i regeringens skrivelse om Kina 2019 och budget avsattes från och med 2020.
-
Ny generalkonsul i Shanghai (Kina)
Regeringen har idag utsett Marie-Claire Swärd Capra till generalkonsul i Shanghai.