Kina

Sverige upprättade, som första västland, diplomatiska förbindelser med Folkrepubliken Kina redan 1950. Våra kontakter går dock tillbaka ända till Ostindiska kompaniets dagar på 1700-talet.

Utformningen av relationer till Kina är i dag ett viktigt inslag i Sveriges utrikespolitik. Sverige har ett omfattande utbyte med Kina och en politisk dialog om bland annat internationella frågor och mänskliga rättigheter. Sverige har även tagit flera initiativ inom handelsfrämjande och utvecklingssamarbete. Det svenska biståndet till Kina fasades ut 2013. Vi har även ett aktivt utbyte inom kultur, utbildning och forskning.

Genom vidgade kontaktytor, ekonomiskt utbyte, samarbetsprojekt och ökad bredd i de mellanfolkliga förbindelserna fortsätter Sverige att stödja framväxten av ett kinesiskt civilsamhälle, vilket på sikt även främjar demokratiseringen och respekten för de mänskliga rättigheterna.

Visum

UD svarar inte på frågor om visum till andra länder. För information om visumregler kontakta det aktuella landets ambassad.
För information om visum till Sverige hänvisas till Migrationsverkets webbplats.

För att navigera med tangentbord i sökfilter använder du en kombination av TAB, RETUR och PIL tangenterna. Initialt TABBAR du dig in i filtermodulen. Med fokus på flikarna använder du dig av piltangenterna för att gå mellan flikarna. För att kliva ned i en önskad flik använd TAB

Du kan filtrera innehållet

Innehållstyper
Innehållstyper
Innehållstyper
Politiknivå
Områden
Områden
Områden
Statsråd
Statsråd
Statsråd
Departement/Övriga avsändare
Välj tidsperiod, skriv in datum i formatet ÅÅÅÅ-MM-DD eller välj från kalendern som visas när du markerar i inmatningsfältet

Ditt urval

Hittar du inte vad du söker? Sök i allt innehåll.

Sök

Totalt 82 träffar.

Visa som
Antal träffar per sida
 • Ny ambassadör i Kina

  Regeringen har utsett Helena Sångeland till ambassadör i Peking.

  Ny ambassadör i Kina
 • Brexit och inre marknaden på toppmöte

  På EU-toppmötet 21-22 mars kom statsminister Stefan Löfven och hans EU-kollegor överens om att erbjuda Storbritannien en förlängning till 22 maj med villkoret att brittiska parlamentet godkänner utträdesavtalet nästa vecka. Stats- och regeringscheferna tog även upp EU:s långsiktiga klimatstrategi och EU:s relation med Kina.

  Brexit och inre marknaden på toppmöte
 • Brexit och inre marknaden på EU-toppmöte

  Brexit dominerade mötet när statsminister Stefan Löfven träffade sina kollegor i Bryssel den 21 mars. I dag ska EU-ländernas stats- och regeringschefer ta upp EU:s långsiktiga klimatstrategi och diskutera jobb, tillväxt och konkurrenskraft.

  Brexit och inre marknaden på EU-toppmöte
 • Diskussioner om Jemen, Moldavien och Kina på utrikesministermöte

  Situationen i Jemen och Moldavien var två av frågorna på dagordningen när utrikesminister Margot Wallström träffade sina utrikesministerkollegor i Bryssel 18 mars. De diskuterade också EU:s framtida relation med Kina.

  Diskussioner om Jemen, Moldavien och Kina på utrikesministermöte
 • Kina, Jemen och Moldavien på EU:s utrikesråd

  Margot Wallström

  EU:s framtida relation med Kina och situationen i Jemen och Moldavien är några av de frågor som EU:s utrikesråd behandlar 18 mars. På mötet träffar utrikesminister Margot Wallström EU-ländernas utrikesministrar.

  Kina, Jemen och Moldavien på EU:s utrikesråd
 • Stockholm China Forum

  Den 16–17 november äger det tjugonde mötet i Stockholm China Forum sedan starten 2007 rum, denna gång i Stockholm. Forumet har blivit en unik mötesplats för återkommande förtrolig, informell dialog baserade på Chatham House-reglerna mellan europeiska, amerikanska och kinesiska policyansvariga, forskare och näringslivsrepresentanter. Utvecklingen över åren har gjort forumet allt viktigare.

  Stockholm China Forum
 • Infrastrukturministern besöker Shanghai

  Infrastrukturminister Tomas Eneroth besöker Kina den 4 till 6 november för att, som ett av många EU-länder, delta vid importmässan China International Import Expo i Shanghai. Eneroth kommer bland annat att inviga den svenska landspaviljongen vid mässan, där ett 40-tal svenska företag finns representerade. Syftet med besöket är att främja svensk-kinesiskt handelsutbyte med fokus på innovation och hållbarhet.

  Infrastrukturministern besöker Shanghai
 • Sverige och Kina – stärkt samverkan för en hållbar framtid

  Hur kan vi stärka det svenskkinesiska samarbetet inom innovation, forskning och högre utbildning? Regeringskansliet har med hjälp av professor Sylvia Schwaag Serger tagit fram ett kunskapsunderlag om innovation, forskning och högre utbildning. Utredningen presenterades vid ett seminarium på Regeringskansliet torsdag den 18 oktober.

  Sverige och Kina – stärkt samverkan för en hållbar framtid
 • EU möter Asien 18–19 oktober

  Margot Wallström

  Efter Europeiska rådets möte 17-18 oktober stannar stats- och regeringscheferna kvar för att möta upp tjugotalet delegationer från olika länder i Asien, till exempel från Kina, Vietnam, Sydkorea och Ryssland. Klimatförändringar, skydd av haven, digitalisering och Agenda 2030 är några av frågorna som ledarna från EU och Asien ska behandla tillsammans.

  EU möter Asien 18–19 oktober
 • Avtal om politisk dialog och samarbete mellan Europeiska unionen och dess medlemsstater, å ena sidan, och Republiken Kuba, å andra sidan

  Genom avtalet upprättas ett ramverk för förbindelserna mellan EU och Kuba. Syftet med avtalet är att konsolidera redan existerande relationer med Kuba samt att skapa ett instrument som underlättar för EU att stödja reformprocesser i landet och främja europeiska värderingar och intressen.

  Avtal om politisk dialog och samarbete mellan Europeiska unionen och dess medlemsstater, å ena sidan, och Republiken Kuba, å andra sidan