Innehåll om Myanmar (Burma)
Totalt 29 träffar.
-
Strategi för utvecklingssamarbete med Myanmar 2018–2022
Strategin ska gälla under perioden 2018-2022 och omfatta 1250 miljoner kronor för Sidas verksamhet och 30 miljoner kronor för FBA:s verksamhet för hela perioden.
-
Ändring av strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med Myanmar, 2018-2022
Regeringen har idag fattat beslut om en ändring av strategin för Sveriges utvecklingssamarbete med Myanmar. Ändringen görs till följd av militärkuppen den första februari i år. Strategin anpassas i syfte att stödja en återgång till en demokratisk utveckling och respekt för mänskliga rättigheter. Fortsatt starkt stöd till civilsamhällesorganisationer är kritiskt. Utvecklingssamarbetet ska varken resurssätta eller legitimera det bakslag för demokratin som militärens maktövertagande har inneburit.
-
Ukraina och Etiopien på utrikesministermöte
Situationen i Ukraina och i Etiopien är frågor som utrikesminister Ann Linde ska ta upp med sina ministerkollegor när de möts via video 19 april. EU-ländernas utrikesministrar kommer även ha ett videomöte med Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba i samband med mötet.
· Artikel från Ann Linde, Utrikesdepartementet
-
Myanmar - avrådan
Med anledning av säkerhetsläget i landet avråder UD från alla resor till Myanmar sedan den 1 februari 2021. Från och med den 29 mars 2021 uppmanar Utrikesdepartementet svenskar som befinner sig i Myanmar att lämna landet. Beslut om ändrad avrådan togs den 29 mars 2021. Avrådan gäller tills vidare.
från Utrikesdepartementet
-
Sanktioner och Turkiet på utrikesministermöte
När utrikesminister Ann Linde träffade sina utrikesministerkollegor från EU-länderna i Bryssel 22 mars fattade de beslut om sanktioner för brott mot mänskliga rättigheter. Utrikesministrarna tog även upp samarbetet med länderna i det södra grannskapet och situationen i östra Medelhavet och EU:s relationer med Turkiet.
· Artikel från Ann Linde, Utrikesdepartementet
-
Ann Linde till Bryssel för EU:s utrikesministermöte
Utrikesminister Ann Linde deltar i EU:s utrikesministermöte den 22 februari i Bryssel.
-
Ryssland och Hongkong på utrikesministermöte
Situationen i Ryssland och Hongkong är två viktiga frågor som utrikesminister Ann Linde ska diskutera med sina utrikesministerkollegor från EU-länderna när de möts i Bryssel 22 februari. Utrikesministrarna kommer även ta upp arbetet med den så kallade strategiska kompassen för politisk vägledning i EU:s säkerhets- och försvarssamarbete och har ett videomöte med USA:s utrikesminister Antony Blinken.
· Artikel från Ann Linde, Utrikesdepartementet
-
Miljö- och klimat på ministermöte om EU:s jordbruk
EU-ländernas jordbruks- och fiskeriministrar möttes den 18 november för att diskutera EU:s gemensamma jordbrukspolitik efter 2020. Mötet handlade om miljö- och klimatfrågor och om regler för övergången mellan den gamla och den nya politiken.
· Artikel från Näringsdepartementet
-
Mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer i Myanmar
Här följer en sammanfattning av rapporten om demokrati, mänskliga rättigheter och rättsstatens principer i Myanmar samt en länk till rapporten i sin helhet.
-
10 punkter om Sveriges medlemskap i FN:s säkerhetsråd 2017-18
Sverige har som principfast medlem i FN:s säkerhetsråd tagit avstamp i ”bottenplattan”: folkrätt, mänskliga rättigheter, jämställdhet och ett humanitärt perspektiv. Den svenska arbetsmetoden har varit inlyssnande, kreativ och aktiv diplomati med ambitionen att nå resultat.
· Artikel från Utrikesdepartementet
-
Ett intensivt, resultatdrivet och inkluderande ordförandeskap till ända
Som ordförande i FN:s säkerhetsråd har Sverige tagit ansvar för rådets mycket omfattande agenda och lett det intensiva dagliga arbetet. Att bidra till säkerhetsrådets grundläggande funktion – att upprätthålla internationell fred och säkerhet – är en uppgift Sverige tagit sig an med fokus på resultat, dialog och ett inkluderande ledarskap.
· Artikel från Utrikesdepartementet
-
Ett enträget arbete för fred och säkerhet, en röst åt de som drabbas av krig och konflikt
10 punkter om Sveriges ordförandeskap i FN:s säkerhetsråd juli 2018.
· Artikel från Utrikesdepartementet
-
Strategi för utvecklingssamarbetet med Myanmar 2018-2022
Målet för svenskt internationellt bistånd är att skapa förutsättningar för bättre levnadsvillkor för människor som lever i fattigdom och förtryck. Utvecklingssamarbetet ska ta sin utgångspunkt i principerna om bistånds- och utvecklingseffektivitet liksom i de nya internationella överenskommelser som världen enades om under 2015.
-
Sverige i FN:s säkerhetsråd - vecka 18
Veckan som gick i säkerhetsrådet: Polen tog över rådsordförandeskapet för maj månad, rådsresa till Bangladesh och Myanmar, slutsatser om Mali/barn och väpnad konflikt, pressuttalande om terroristattackerna i Afghanistan.
· Artikel från Utrikesdepartementet
-
Regeringen ökar stödet till rohingyer i Bangladesh samt har beslutat om ny strategi för Myanmar
Regeringen har idag fattat två regeringsbeslut med bäring på utvecklingssamarbetet med Myanmar. En ny strategi för utvecklingssamarbetet med Myanmar för perioden 2018-2022 samt ett kompletterande uppdrag för utvecklingssamarbetet med Bangladesh. Regeringsbesluten fattas i ljuset av den allvarliga situationen som råder för rohingyer i delstaten Rakhine samt deras situation i Cox Bazar i Bangladesh, dit över 700 000 rohingyer flytt.
-
Utrikesministern besöker Genève för samtal om nedrustning, humanitära frågor och mänskliga rättigheter
Utrikesminister Margot Wallström besöker tisdagen den 27 februari Genève för att delta i FN:s nedrustningskonferens, för möte om den humanitära situationen i Myanmar samt för att framträda i FN:s råd för de mänskliga rättigheterna.
-
Utrikesminister Margot Wallström besöker Bangladesh, Myanmar och Vietnam 19-23 november
Utrikesministern inleder sin resa med besök till flyktinglägren i Bangladesh dit över 620 000 rohingyer flytt våld och övergrepp i Myanmar sedan i augusti. Förutom flyktingar träffar utrikesministern företrädare för Bangladesh regering, FN:s flyktingkommissariat (UNHCR), International Organisation for Migration (IOM) och Internationella Rödakorskommittén (ICRC). Resan sker tillsammans med EU:s utrikesrepresentant Federica Mogherini, och Tysklands utrikesminister Sigmar Gabriel.
-
Sverige i FN:s säkerhetsråd – vecka 45
Denna vecka i FN:s säkerhetsråd: Centralafrikanska republiken/MINUSCA, polisverksamhet i FN:s fredsoperationer, Myanmar, Bosnien-Hercegovina/EUFOR Althea, Syrien (kem), Libyen/Internationella brottsmålsdomstolen (ICC), sjöröveri/Somalia, Demokratiska republiken Kongo, Somalia/Eritrea, Jemen, val till Internationella domstolen (ICJ).
· Artikel från Utrikesdepartementet
-
Iran, Myanmar, mänskliga rättigheter och Irak på utrikesrådet
När utrikesrådet träffades 16 oktober var dagordningen välfylld. Bland annat diskuterade ministrarna kärnteknikavtalet med Iran, situationen för de mänskliga rättigheterna i världen i allmänhet och i Burma mer specifikt samt den långsiktiga utvecklingen i Afghanistan.
· Artikel från Utrikesdepartementet