Vietnam

Sverige var det första västland som etablerade diplomatiska relationer med Vietnam 1969. Kärnan i förbindelserna var under lång tid utvecklingssamarbetet, som fasades ut under 2013. Målen för utvecklingssamarbetet var att uppnå förbättrad demokratisk samhällsstyrning, ökad respekt för mänskliga rättigheter och en miljömässigt hållbar utveckling. 

Idag ligger fokus i relationen på handel. Den övergripande handelsutvecklingen mellan Sverige och Vietnam har varit positiv de senaste åren. Sveriges export till Vietnam uppgick till ca 1,8 miljarder kronor (samtidigt som importen uppgick till ca 11,3 miljarder kronor 2019). Investeringar har bl.a. gjorts inom mobiltelefonibranschen samt inom byggnads- och tillverkningsindustrin. De flesta av de stora svenska bolagen finns representerade på den vietnamesiska marknaden. 

I oktober 2016 besökde handelsminister Ann Linde Vietnam med en företagsdelegation. Nationalförsamlingens ordförande Nguyen Thi Kim Ngan besökte Stockholm i april 2017 och utbildningsminister Phung Xuan Nga besökte Stockholm och Uppsala i augusti 2017. I november 2017 besökte utrikesminister Margot Wallström Vietnam. För att uppmärksamma 50 år av diplomatiska förbindelser besökte Ann Linde Vietnam tillsammans med kronprinsessparet i maj 2019. Senare samma månad tog statsminister Stefan Löfven emot Vietnams premiärminister Nguyen Xuan Phuc i Stockholm. 

Visum

UD svarar inte på frågor om visum till andra länder. För information om visumregler kontakta det aktuella landets ambassad.
För information om visum till Sverige hänvisas till Migrationsverkets webbplats.

Innehåll om Vietnam

RSS Mail
Prenumerera

Totalt 62 träffar.