Belgien

Sverige har sedan lång tid tillbaka nära och mycket goda relationer med Belgien. Redan på 1600-talet invandrade drygt tusentalet vallonska familjer till Sverige. Genom sin yrkesskicklighet och entreprenörskap bidrog de till att utveckla det svenska järnbruket. Idag präglas de svensk-belgiska förbindelserna av samarbete inom EU och ett betydande handelsutbyte.

En Stockholmsbaserad ambassadör ansvarar för de bilaterala förbindelserna mellan Sverige och Belgien, inklusive främjande av Sveriges ekonomiska och kulturella intressen. Ambassadören följer också Belgiens positioner i EU-frågor samt i andra multilaterala fora. Sverige har honorärkonsulat i Liège och i Antwerpen samt ett konsulärt kontor i Bryssel som lyder under konsulatet i Antwerpen. Förutom det Stockholmsbaserade sändebudet har Sverige en ständig representation vid EU och en delegation vid Nato i Bryssel. Besöksutbytet på politisk nivå är relativt omfattande och de båda kungahusen har goda relationer. Kung Philippe/Filip är barnbarn till framlidne drottning Astrid av Belgien, född svensk prinsessa.

Belgien är en viktig exportmarknad för svenska företag. Det finns för närvarande cirka 200 svenskrelaterade företag representerade i landet. De viktigaste exportvarorna är transportmedel, tillbehör till motorfordon, verkstadsprodukter samt kemiska produkter. Belgien är också ett viktigt transitland för svenska produkter som skeppas via hamnen i Antwerpen.

Visum

UD svarar inte på frågor om visum till andra länder. För information om visumrelger kontakta det aktuella landets ambassad.
För information om visum till Sverige hänvisas till Migrationsverkets webbplats.

För att navigera med tangentbord i sökfilter använder du en kombination av TAB, RETUR och PIL tangenterna. Initialt TABBAR du dig in i filtermodulen. Med fokus på flikarna använder du dig av piltangenterna för att gå mellan flikarna. För att kliva ned i en önskad flik använd TAB

Hjälp: få hjälp med filtret

Du kan filtrera innehållet

Innehållstyper
Innehållstyper
Politiknivå
Områden
Områden
Områden
Statsråd
Statsråd
Departement/Övriga avsändare
Välj tidsperiod, skriv in datum i formatet ÅÅÅÅ-MM-DD eller välj från kalendern som visas när du markerar i inmatningsfältet

Ditt urval

Hittar du inte vad du söker? Sök i allt innehåll.

Sök

Totalt 32 träffar.

Visa som
Antal träffar per sida