Island
De bilaterala relationerna länderna emellan är mycket goda. Besöksutbytet är jämnt och spänner över en rad olika områden. Den 17–19 januari 2018 genomfördes ett statsbesök till Sverige av Islands president Guðni Thorlacius Jóhannesson. Bland Islands och Sveriges många gemensamma kärnfrågor kan nämnas mänskliga rättigheter och jämställdhet. Viktiga samarbetsområden är bland annat det nordiska samarbetet, Östersjösamarbetet och Arktiska rådet.
Det nordiska samarbetet och NATO-medlemskapet är centrala aspekter av isländsk utrikespolitik. Island är även en aktiv medlem i multilaterala fora såsom FN, OSCE, Europarådet, OECD och i det europeiska samarbetet via EES-avtalet och Schengensamarbetet. Island har inte något eget militärt försvar. Grundvalen i säkerhetspolitiken utgörs av 1951 års bilaterala försvarsavtal med USA samt medlemskapet i Nato. Island har sedan 2007 överenskommelser med Norge och Danmark om bevaknings- och räddningssamarbete.
Island är trots ringa befolkning en inte obetydlig exportmarknad. Den svenska exporten till Island har återhämtat sig efter den ekonomiska krisen 2008 och uppgick 2018 till nästan 4 mdr kr, jämfört med 1,5 mdr kr 2010.
Visum
UD svarar inte på frågor om visum till andra länder. För information om visumregler kontakta det aktuella landets ambassad.
För information om visum till Sverige hänvisas till Migrationsverkets webbplats.
Genvägar
Innehåll om Island
Totalt 140 träffar.
-
Sverige ingår avtal om vidareförsäljning av covid-19-vaccin till Norge och Island
Sverige har som en del i det nordiska samarbetet åtagit sig att för EU:s räkning vidareförsälja Pfizer/BioNTechs vaccin mot covid-19 till Norge och Island. Försäljningen rör inte Sveriges redan tilldelade doser utan doser som EU:s medlemsstater gemensamt och solidariskt har avstått till Norge och Island.
-
Nya ambassadörer till Sverige
Tre ambassadörer överlämnade onsdagen 2 september 2020 sina kreditivbrev till H.M. Konungen via ett särskilt arrangemang ordnad av utrikesdepartementets protokollenhet. Kreditivbrevet är en fullmakt utfärdad av ambassadörens statschef. I och med att brevet nu är överlämnat till Sveriges statschef kan ambassadören fullt ut representera sitt land i Sverige.
-
Ny ambassadör i Island
Regeringen har idag utsett Pär Ahlberger till ambassadör i Reykjavik.
-
Vi tar kampen för kvinnors rättigheter
Vi är djupt oroade över att rätten att fatta välgrundade beslut om den egna kroppen är hotad i många länder. Våra regeringar är fortsatt fast beslutna att arbeta tillsammans för kvinnors rättigheter, skriver minister för internationellt utvecklingssamarbete Peter Eriksson tillsammans med sina nordiska kollegor i en gemensam debattartikel, publicerad på SvD.se den 10 november 2019.
-
Anna Hallberg deltar i nordiskt samarbetsministermöte under Nordiska rådets sessionsvecka i Stockholm
Den 29 till 31 oktober är det dags för årets största nordiska politiska händelse. Då samlas politiker från hela Norden till Nordiska rådets 71:a session i Sveriges riksdag i Stockholm. Under sessionsveckan möts också de nordiska samarbetsministrarna.
-
Klimatförändringar och klimatanpassning på agendan i Reykjavik
Måndag 26 augusti deltar landsbygdsminister Jennie Nilsson i Nordiska ministerrådet för fiske och vattenbruk, jordbruk, livsmedel och skogsbruk (MR-FJLS) i Reykjavik.
-
Hållbarhet och klimat i fokus på nordiskt statsministermöte
Hållbarhet, samarbete, värderingar och säkerhet var i fokus för statsminister Stefan Löfven när han träffade sina nordiska kollegor och Tysklands förbundskansler Angela Merkel på Island under det årliga informella nordiska sommarmötet.
· Artikel från Stefan Löfven, Statsrådsberedningen
-
Statsminister Stefan Löfven till Island 19-20 augusti för nordiskt statsministermöte
Den 20 augusti samlas de nordiska statsministrarna i Reykjavik för det årliga inofficiella nordiska sommarmötet. Island, som i år är ordförande för det Nordiska ministerrådet, är värd för mötet och på agendan står utveckling av den nordiska regionen, klimat, hållbar utveckling och säkerhetspolitik.
-
Ny gemensam plan ska stärka turismsamarbetet i Norden
Nordens nya turismplan godkändes i torsdags vid Nordiska ministerrådets möte i Reykjavik. I planen prioriteras mer samarbete kring digitalisering och innovation för att stärka konkurrenskraften i branschen, stärkt profilering av Norden på långväga marknader och mer samarbete för att skapa goda ramvillkor för hållbar turism.