Kroatien

Sverige och Kroatien har mycket goda bilaterala relationer. Sverige öppnade sin ambassad i Kroatien 1992 och var därmed bland de fem första länderna att göra det. Samma år öppnade även Kroatien ambassad i Sverige. Dessutom har Kroatien under 2014 öppnat konsulat i Malmö respektive Göteborg. Sverige har också två honorärkonsulat i Kroatien, i kuststäderna Rijeka och Split. Det nordiska näringslivet har en gemensam privat handelskammare i landet, medan Business Sweden täcker Kroatien via sitt kontor i Wien.

De politiska relationerna mellan Sverige och Kroatien är goda. Det starka svenska stödet för Kroatiens medlemskap i Europeiska unionen (EU) har bidragit till en positiv Sverigebild. Under perioden 1993-2009 stöttade Sverige Kroatien genom bilateralt utvecklingssamarbete med sammanlagt cirka 450 miljoner SEK och bidrog även med stöd i reformarbetet inför Kroatiens EU-integration 2013.

Det svenska handelsutbytet med Kroatien är förhållandevis litet. Under 2013 uppgick Sveriges export till Kroatien till 1 miljard SEK och importen därifrån var 0,48 miljarder SEK. Den svenska exporten till Kroatien utgörs främst av telekomutrustning, maskiner och livsmedel. Från Kroatien importerar Sverige framför allt maskinprodukter och möbler. Ett sextiotal svenska företag finns idag representerade i Kroatien. Bl.a. öppnade IKEA ett varuhus i Zagreb - det första på Västra Balkan - i augusti 2014.

Vidare har den svenska turismen till Kroatien ökat kraftigt på senare år och uppåt 200 000 svenska turister besöker årligen Kroatien, vilket också bidrar till att sprida en positiv bild av Kroatien i Sverige. Under slutet av 1960-talet invandrade ett stort antal kroater (då jugoslaviska medborgare) till Sverige för att arbeta och i början av 1990-talet kom många som krigsflyktingar. Det beräknas att cirka 35 000 kroater i dag är bosatta i Sverige. Antalet svenskar bosatta i Kroatien uppskattas till ett knappt hundratal.

Besöksutbytet mellan Sverige och Kroatien har varit relativt omfattande de senaste åren på alla nivåer. I april 2013 avlade kungen och drottningen statsbesök i Kroatien. I statsbesöket deltog också dåvarande utrikesminister Carl Bildt, dåvarande miljöminister Lena Ek samt en svensk näringslivsdelegation.

Visum

UD svarar inte på frågor om visum till andra länder. För information om visumrelger kontakta det aktuella landets ambassad.
För information om visum till Sverige hänvisas till Migrationsverkets webbplats.

För att navigera med tangentbord i sökfilter använder du en kombination av TAB, RETUR och PIL tangenterna. Initialt TABBAR du dig in i filtermodulen. Med fokus på flikarna använder du dig av piltangenterna för att gå mellan flikarna. För att kliva ned i en önskad flik använd TAB

Hjälp: få hjälp med filtret

Du kan filtrera innehållet

Innehållstyper
Innehållstyper
Politiknivå
Områden
Områden
Områden
Statsråd
Statsråd
Statsråd
Departement/Övriga avsändare
Välj tidsperiod, skriv in datum i formatet ÅÅÅÅ-MM-DD eller välj från kalendern som visas när du markerar i inmatningsfältet

Ditt urval

Hittar du inte vad du söker? Sök i allt innehåll.

Sök

Totalt 18 träffar.

Visa som
Antal träffar per sida