Rumänien

Sverige har haft diplomatiska förbindelser med Rumänien sedan 1916 och idag representeras Sverige av ambassadör Anneli Lindahl Kenny i Bukarest. Det finns även ett honorärkonsulat i Timisoara.

42 svenskar har anmält till svenska ambassaden i Bukarest att de uppehåller sig i Rumänien, utöver det har ambassaden fått uppgifter om att knappt 500 svenska studenter studerar vid rumänska universitet.

Den svenska exporten uppgick år 2013 till 2 197 miljoner SEK och importen till 3 658 miljoner SEK. Under januari till augusti år 2014 uppgick den svenska exporten till 1 569 miljoner SEK och importen till 3075 miljoner kronor. Jämfört med samma period 2013 ökade den svenska exporten med Rumänien 15 % och importen ökade med 37 %. Ambassaden arbetar aktivt med att främja Sverige i Rumänien genom bl.a. stöd till kulturevenemang samt exportfrämjandesatsningar för att stimulera handel och investeringar.

De svenska storföretagen finns på plats i Rumänien men relativt få små och medelstora svenska företag. Sedan en tid tillbaka har dock intresset för den rumänska marknaden ökat. IKEA byggde sitt första varuhus 2007. H&M och Skanska etablerade sig i Rumänien 2011. Idag finns det enligt Business Swedens uppskattning cirka 140 aktiva svenska företag i Rumänien.

Sverige och Rumänien har ingått avtal om samarbete om försvarsmateriel, om samarbete inom energi- och miljöområdet, avtal för undvikande av dubbelbeskattning samt avtal för investeringsskydd.

Den dåvarande rumänske utrikesministern Titus Corlatean avlade ett officiellt besök i Sverige den 23 maj 2013. Dåvarande statssekreteraren i utrikesministeriet, och nuvarande utrikesminister, Bogdan Aurescu besökte Sverige 2011. År 2009 var det inkommande besök från dåvarande utrikesminister Cristian Diaconescu och år 2008 besökte dåvarande president Traian Băsescu Sverige.

Dåvarande statssekreteraren för handelsfrågor, Gunnar Oom, besökte Rumänien 2013. Dåvarande handelsminister Ewa Björling besökte Rumänien 2013. Dåvarande förste vice Talman Susanne Eberstein besökte Rumänien 2013. Dåvarande statsminister Fredrik Reinfeldt deltog i European People's Party (EPP:s) kongress i Bukarest 2012. Dåvarande statssekreteraren i utbildningsdepartementet Amelie von Zweigbergk besökte Rumänien 2012. Dåvarande kabinettssekreterare Frank Belfrage samt en riksdagsdelegation (vängruppen svensk-rumänska parlamentariker) besökte Rumänien 2011. Dåvarande utrikesminister Carl Bildt besökte Rumänien 2008. Kungen och drottningen besökte Rumänien 2003.

Visum

UD svarar inte på frågor om visum till andra länder. För information om visumrelger kontakta det aktuella landets ambassad.
För information om visum till Sverige hänvisas till Migrationsverkets webbplats.

För att navigera med tangentbord i sökfilter använder du en kombination av TAB, RETUR och PIL tangenterna. Initialt TABBAR du dig in i filtermodulen. Med fokus på flikarna använder du dig av piltangenterna för att gå mellan flikarna. För att kliva ned i en önskad flik använd TAB

Hjälp: få hjälp med filtret

Du kan filtrera innehållet

Innehållstyper
Innehållstyper
Innehållstyper
Politiknivå
Områden
Områden
Områden
Statsråd
Statsråd
Statsråd
Departement/Övriga avsändare
Välj tidsperiod, skriv in datum i formatet ÅÅÅÅ-MM-DD eller välj från kalendern som visas när du markerar i inmatningsfältet

Ditt urval

Hittar du inte vad du söker? Sök i allt innehåll.

Sök