Rumänien

Sverige har diplomatiska förbindelser med Rumänien sedan 1916 och har en ambassad i Bukarest. Rumänien har en ambassad i Stockholm.

Rumänien blev medlem i EU 2007 och i Nato 2004.

Flera svenska storföretag finns representerade i Rumänien men relativt få små och medelstora svenska företag har etablerat sig i landet. IKEA byggde sitt första varuhus 2007. H&M och Skanska etablerade sig i Rumänien 2011. Idag finns cirka 750 aktiva företag med svenskt ägande eller svensk förbindelse i Rumänien, bland annat Autolive, Electrolux och Ericsson.

 

Visum

UD svarar inte på frågor om visum till andra länder. För information om visumregler kontakta det aktuella landets ambassad.
För information om visum till Sverige hänvisas till Migrationsverkets webbplats.

För att navigera med tangentbord i sökfilter använder du en kombination av TAB, RETUR och PIL tangenterna. Initialt TABBAR du dig in i filtermodulen. Med fokus på flikarna använder du dig av piltangenterna för att gå mellan flikarna. För att kliva ned i en önskad flik använd TAB

Du kan filtrera innehållet

Innehållstyper
Innehållstyper
Innehållstyper
Politiknivå
Områden
Områden
Områden
Statsråd
Statsråd
Statsråd
Departement/Övriga avsändare
Välj tidsperiod, skriv in datum i formatet ÅÅÅÅ-MM-DD eller välj från kalendern som visas när du markerar i inmatningsfältet

Ditt urval

Hittar du inte vad du söker? Sök i allt innehåll.

Sök

Totalt 49 träffar.

Visa som
Antal träffar per sida
 • Ny ambassadör i Rumänien

  Regeringen har utsett Therese Hydén till ambassadör i Bukarest.

  Ny ambassadör i Rumänien
 • Mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer i Rumänien

  Här följer en sammanfattning av rapporten om demokrati, mänskliga rättigheter och rättsstatens principer i Rumänien samt en länk till rapporten i sin helhet.

  Mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer i Rumänien
 • Planeringsterminen och stabilitets- och tillväxtpakten på Ekofin

  Magdalena Andersson

  När EU-ländernas ekonomi- och finansministrar träffades 22 juni fattade de beslut om de landspecifika rekommendationerna och om stabilitets- och tillväxtpakten. Ministrarna fick också information om arbetet med bankunionen och förslag som ska underlätta för företag med finansiella problem.

  Planeringsterminen och stabilitets- och tillväxtpakten på Ekofin
 • Makroekonomi, bankfrågor och EU:s kapitalmarknad på ekofinrådet 16 juni

  Per Bolund

  På ekofinrådets junimöte behandlades bankernas motsståndskraft mot kriser och moms på e-publikationer. Beslut fattades inom ramen för stabilitets- och tillväxtpakten. Rådet såg också över arbetet med kapitalmarknadsunionen och bekämpningen av terrorismfinansiering.

  Makroekonomi, bankfrågor och EU:s kapitalmarknad på ekofinrådet 16 juni
 • Sverige och Rumänien utbyter erfarenheter

  En blond kvinna och en man i blå kavaj

  Nu är det två år sedan Rumänien och Sverige undertecknade ett samförståndsavtal om samarbete och utbyte av kunskap om barns rättigheter, jämställdhet och social välfärd. – Samförståndsavtalet har stärkt våra bilaterala relationer och fungerar som en plattform för utbyte i arbetet med utsatta grupper på olika nivåer. Samtidigt stärker det vår kompetens genom studiebesök på expertnivå. Avtalet har också underlättat samarbetet på EU-nivå, säger statsrådet Åsa Regnér.

  Sverige och Rumänien utbyter erfarenheter
 • Sveriges samarbetsavtal med Rumänien inom det sociala området följdes upp

  Den 14-15 mars besökte statssekreterare Pernilla Baralt Bukarest och följde upp samarbetsavtalet inom det sociala området som Sverige och Rumäninen undertecknade i juni 2015 för att förbättra situationen för utsatta EU-medborgare. Pernilla Baralt träffade bland annat Rovana Plumb, chef för departementet för EU-fonder, och tog del av ett utbildningsprogram för utsatta barn.

  Sveriges samarbetsavtal med Rumänien inom det sociala området följdes upp
 • Ministrar från Sverige och Rumänien i samtal om utsatta EES-medborgare

  Den 23 januari 2015 träffade barn-, äldre-, och jämställdhetsminister Åsa Regnér och den rumänske social- och arbetsmarknadsministern Rovana Plumb representanter från civilsamhället. – Ideella organisationer spelar en central roll för att förbättra situationen för många människor, både i Sverige och i Rumänien. Det är viktigt för regeringen att civilsamhällets aktörer är med i arbetet framåt, säger Åsa Regnér.

  Ministrar från Sverige och Rumänien i samtal om utsatta EES-medborgare
 • Sverige och Rumänien samarbetar på det sociala området

  Statsrådet Åsa Regnér sitter vid ett skrivbord och skriver under ett avtal tillsammans med ministerkollega Rovana Plumb från Rumänien.

  Fredagen den 5 juni 2015 besökte barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér Bukarest och undertecknade ett samarbetsavtal på det sociala området med Rovana Plumb, Rumäniens minister för arbete, familj, socialt skydd och äldre.

  Sverige och Rumänien samarbetar på det sociala området
 • Idéburna organisationer på plats i Bulgarien och Rumänien

  Statssekreterare Necula, Åsa Regnér och den nationella samordnaren Martin Valfridsson.

  I september genomförde Socialdepartementet en konferens på Nalen med Åsa Regnér, som är den minister som samordnar frågorna om utsatta EU medborgare, och regeringens nationella samordnare Martin Valfridsson.

  Idéburna organisationer på plats i Bulgarien och Rumänien
 • Intresse för avinstitutionalisering av barnhem

  Grupp med människor uppställd

  Rumänien och Sverige har tillsatt en arbetsgrupp med tjänstemän från de båda länderna. Arbetsgruppen möttes första gången i Stockholm den 8-9 oktober. Från Rumänien deltog nio medarbetare vid det rumänska social- och arbetsmarknadsdepartementet, EU-fondsministeriet en medarbetare från rumänska ambassaden.

  Intresse för avinstitutionalisering av barnhem