Ryssland

Sveriges förbindelser med Ryssland är breda och sträcker sig över de flesta av samhällslivets områden. Sedan 2014 har dock de bilaterala relationerna påverkats negativt av Rysslands agerande i Ukraina. Sverige ställer sig bakom de sanktioner som EU har infört mot Rysslands olagliga annektering av Krim och efterföljande militära inblandning i östra Ukraina. Sverige anser att sanktionerna ska ligga fast så länge skälen till att de infördes kvarstår. Sverige arbetar aktivt för en fredlig lösning på konflikten, inklusive i FN:s säkerhetsråd där Sverige är medlem 2017-18.


Sverige har en ambassad i Moskva och ett generalkonsulat i Sankt Petersburg. Det finns även ett honorärkonsulat för Sverige i Murmansk. Business Sweden har kontor i Moskva.


Handeln mellan Sverige och Ryssland har de senaste åren påverkats kraftigt av den ryska finanskrisen och det låga oljepriset. Värdet av svensk export till Ryssland har sedan 2011 successivt minskat, delvis till följd av en fallande rubelkurs. År 2016 exporterade Sverige varor till Ryssland till ett värde av 14 miljarder kronor, att jämföra med 23 miljarder år 2012. Exporten från Sverige till Ryssland består till stor del av maskiner, elektronik, transportmedel och kemiska industriprodukter. Importen har under samma period nästan halverats, från ett värde av 62 miljarder kronor år 2012 till 32 miljarder år 2016. Från Ryssland importerar Sverige huvudsakligen råvaror, främst olja men också kemikalier och mineraler. Över 350 svenska företag är verksamma i Ryssland. Svenska investeringar sker, förutom ovanstående branscher, även inom detaljhandeln, exempelvis inredning och kläder. Den ryska turismen till Sverige har minskat de senaste åren. Mellan år 2013 och 2016 halverades antalet ryska turistövernattningar i Sverige.


Sverige har sedan Sovjetunionens sammanbrott givit ett omfattande reformstöd till Ryssland. Det breda reformstödet utfasades 2008 då Ryssland inte längre klassades som biståndsland. Regeringen beslöt dock att behålla ett specifikt stöd för svensk-ryska samarbeten inom demokrati och människorättsfrågor motsvarade ca 77 miljoner kronor per år. Sida och Svenska institutet har uppdraget att genomföra strategin. Myndigheterna ska bland annat stärka möjligheterna för medborgare till demokratiskt inflytande och ökat deltagande i politiska processer, stärka kapacitet hos förändringsaktörer och civilsamhälle att verka för demokrati, mänskliga rättigheter och icke-diskriminering samt ge massmedier stärkt kapacitet att främja transparens och samhällsdialog inom dessa områden. Även ett samarbete inom miljö ska ske, men detta försvåras för närvarande av det ekonomiska läget i landet.

Visum

UD svarar inte på frågor om visum till andra länder. För information om visumrelger kontakta det aktuella landets ambassad.
För information om visum till Sverige hänvisas till Migrationsverkets webbplats.

För att navigera med tangentbord i sökfilter använder du en kombination av TAB, RETUR och PIL tangenterna. Initialt TABBAR du dig in i filtermodulen. Med fokus på flikarna använder du dig av piltangenterna för att gå mellan flikarna. För att kliva ned i en önskad flik använd TAB

Du kan filtrera innehållet

Innehållstyper
Innehållstyper
Innehållstyper
Politiknivå
Områden
Områden
Områden
Statsråd
Statsråd
Statsråd
Departement/Övriga avsändare
Välj tidsperiod, skriv in datum i formatet ÅÅÅÅ-MM-DD eller välj från kalendern som visas när du markerar i inmatningsfältet

Ditt urval

Hittar du inte vad du söker? Sök i allt innehåll.

Sök

Totalt 84 träffar.

Visa som
Antal träffar per sida
 • Kina, Jemen och Moldavien på EU:s utrikesråd

  Margot Wallström

  EU:s framtida relation med Kina och situationen i Jemen och Moldavien är några av de frågor som EU:s utrikesråd behandlar 18 mars. På mötet träffar utrikesminister Margot Wallström EU-ländernas utrikesministrar.

  Kina, Jemen och Moldavien på EU:s utrikesråd
 • Respekten för mänskliga rättigheter i Ryssland fortsätter att försämras

  Att noggrant följa utvecklingen i Ryssland för mänskliga rättigheter är en viktig del i EU:s arbete med relationerna till länderna österut. Från vänster ses Elena Sjashova, Citizens’ Watch och Anna Dobrovolskaja, Memorial. Från Civil Rights Defenders ses Tommaso Nodari, ansvarig för Brysselkontoret och organisationschef Anders Pettersson.

  Den 20 februari hade Sveriges EU-representation i samarbete med Civil Rights Defenders ett möte med ryska människorättsorganisationer och tjänstemän från olika EU-länder. Syftet var att gå igenom både det människorättsliga läget med fokus på situationen för HBTQ-personer i Ryssland och att diskutera stöttande insatser från EU.

  Respekten för mänskliga rättigheter i Ryssland fortsätter att försämras
 • Brexit och långtidsbudget på EU-toppmöte

  Diskussioner om brexit och EU:s långtidsbudget för åren 2021–2027 dominerade Europeiska rådet 13–14 december. Statsminister Stefan Löfven och övriga stats- och regeringschefer antog en rad slutsatser om bland annat migration, desinformation, klimatförändringar och samarbetet på den inre marknaden. Mötet avslutades med en diskussion om EMU-samarbetet.

  Brexit och långtidsbudget på EU-toppmöte
 • EU- och handelsminister Ann Linde deltar den 6 december i OSSE:s årliga ministerrådsmöte i Milano

  Sverige verkar för att OSSE:s arbete utgår från en brett definierad syn på säkerhet, som omfattar så väl förtroendeskapande och militär rustningskontroll, som mänskliga rättigheter, demokrati, skydd för civilsamhälle och journalister samt rättsstatsprinciper. Sverige kommer vid mötet särskilt att lyfta vikten av att upprätthålla den europeiska säkerhetsordningen och OSSE:s möjligheter att bidra till en lösning på den konflikt som har orsakats av Rysslands aggression mot Ukraina.

  EU- och handelsminister Ann Linde deltar den 6 december i OSSE:s årliga ministerrådsmöte i Milano
 • EU möter Asien 18–19 oktober

  Margot Wallström

  Efter Europeiska rådets möte 17-18 oktober stannar stats- och regeringscheferna kvar för att möta upp tjugotalet delegationer från olika länder i Asien, till exempel från Kina, Vietnam, Sydkorea och Ryssland. Klimatförändringar, skydd av haven, digitalisering och Agenda 2030 är några av frågorna som ledarna från EU och Asien ska behandla tillsammans.

  EU möter Asien 18–19 oktober
 • Ny generalkonsul i Sankt Petersburg

  Regeringen har utsett Eva Sundquist till generalkonsul i Sankt Petersburg.

  Ny generalkonsul i Sankt Petersburg
 • Närings- och innovationsminister Mikael Damberg besöker Sankt Petersburg med anledning av det svenska landslagets åttondelsfinal i Fotbolls-VM 2018 för herrar

  Den 3 juli besöker närings- och innovationsminister Mikael Damberg Sankt Petersburg med anledning av åttondelsfinalen där Sverige möter Schweiz under pågående fotbolls-VM. Under besöket kommer Mikael Damberg bland annat också att möta lokala beslutsfattare, representanter för svenska företag verksamma i Ryssland, civilsamhällesaktörer samt representanter för media.

  Närings- och innovationsminister Mikael Damberg besöker Sankt Petersburg med anledning av det svenska landslagets åttondelsfinal i Fotbolls-VM 2018 för herrar
 • UD publicerar 19 nya landrapporter om mänskliga rättigheter

  I dag publicerar Utrikesdepartementet 19 nya rapporter om situationen för de mänskliga rättigheterna, demokrati och rättsstatens principer i länder i Amerika, Centralasien och Östeuropa. Rapporterna finns att läsa på regeringens hemsida.

  UD publicerar 19 nya landrapporter om mänskliga rättigheter
 • Samtal mellan utrikesminister Margot Wallström och Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov

  Sveriges utrikesminister Margot Wallström har idag hållit ett telefonsamtal med sin ryske kollega Sergej Lavrov. De båda utrikesministrarna diskuterade samarbetet inom Östersjöstaternas råd, där Sverige för närvarande har ordförandeskapet. Samtalet rörde även aktuella frågor i FN:s säkerhetsråd, där Sverige den 1 juli tar över ordförandeskapet efter Ryssland. Margot Wallström tog även upp bilaterala frågor i relationen mellan Sverige och Ryssland.

  Samtal mellan utrikesminister Margot Wallström och Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov
 • Barents: 25 år av framgångsrikt samarbete

  Björn Lyrvall

  Barentssamarbetet har lagt grunden för ett omfattande folk-till-folk samarbete såväl som dialog på hög politisk nivå i det europeiska Arktis. Att samarbetet i år firar 25 år uppmärksammades på Sveriges EU-representation 5 juni med ett evenemang för att lyfta samarbetet i ett EU-perspektiv och för att blicka framåt.

  Barents: 25 år av framgångsrikt samarbete