Spanien

Sverige och Spanien har mycket goda bilaterala relationer. Förbindelserna präglas av samarbetet inom EU och ett betydande handelsutbyte. Spanien är det främsta turistmålet för svenskar. Barcelona är svenskarnas vanligaste weekend-destination och Gran Canaria det främsta charterresmålet. Cirka 1,4 miljoner svenskar reser varje år till Spanien och omkring 70 - 90 00 00 svenskar bor i landet mer eller mindre permanent. Antalet bosatta spanjorer i Sverige har ökat de senaste åren till omkring 5-6000. Fler och nyetablerade flygförbindelser har ytterligare ökat förutsättningen för turistutbyte i båda riktningar.

De ekonomiska förbindelserna mellan Sverige och Spanien är omfattande. Spanien är Sveriges sextonde exportmarknad och står för 1,6 procent av svensk export. Fordon, trä och papper, mediciner, järn och stål, teleutrustning och elektronik utgör de största produktgrupperna. 1,2 procent av svensk import kommer från Spanien. Verkstadsprodukter, halvfabrikat, livsmedel (frukt och vin) samt kemiska produkter är de största produktgrupperna. Det finns närmare 600 svenska företag med majoritetsägande från Sverige och 200 helägda svenska företag i Spanien.

Spanjorer är den nionde största gruppen utländska studenter i Sverige och den fjärde största från Europa. Sverige är den åttonde mest populära destinationen för spanska Erasmusstudenter med över 1 350 per år. Undervisning i svenska erbjuds på Spaniens officiella språkskolor och vid flera universitet i storstäderna. I Sverige är spanska näst störst i undervisning av utländska språk efter engelska.

Intresset för svensk kultur i Spanien illustreras bland annat av efterfrågan på Stieg Larssons böcker, med över tre miljoner sålda exemplar. Det ökade Sverigeintresset bekräftas av tilltagande spansk mediebevakning och rapportering om Sverige. I samband med den ekonomiska krisen har även intresset för Sverige som reformland ökat.

Visum

UD svarar inte på frågor om visum till andra länder. För information om visumrelger kontakta det aktuella landets ambassad.
För information om visum till Sverige hänvisas till Migrationsverkets webbplats.

För att navigera med tangentbord i sökfilter använder du en kombination av TAB, RETUR och PIL tangenterna. Initialt TABBAR du dig in i filtermodulen. Med fokus på flikarna använder du dig av piltangenterna för att gå mellan flikarna. För att kliva ned i en önskad flik använd TAB

Hjälp: få hjälp med filtret

Du kan filtrera innehållet

Innehållstyper
Innehållstyper
Innehållstyper
Politiknivå
Områden
Områden
Områden
Statsråd
Statsråd
Departement/Övriga avsändare
Välj tidsperiod, skriv in datum i formatet ÅÅÅÅ-MM-DD eller välj från kalendern som visas när du markerar i inmatningsfältet

Ditt urval

Hittar du inte vad du söker? Sök i allt innehåll.

Sök

Totalt 24 träffar.

Visa som
Antal träffar per sida