Marocko
Sverige har förbindelser med Marocko sedan 1763, då ett sjöfartsavtal ingicks mellan länderna. Sverige har ambassad i Rabat sedan 1958 och Marocko har en ambassad i Stockholm sedan 1986.
Ett stort antal svenska företag finns på plats i Marocko, och bland de viktigaste exportvarorna finns trävaror och verkstadsprodukter. Importen från Marocko består bland annat i produkter för eldistribution och citrusfrukter. Business Sweden har ett regionalt kontor i Casablanca. För uppdaterad handelsstatistik hänvisas till Kommerskollegium.
Inom ramen för Sveriges regionala utvecklingsstrategi för Mellanöstern och Nordafrika finns ett utvecklingssamarbete med Marocko.
Marocko har länge varit ett populärt turistmål, och antalet turister från Sverige har under de senaste åren ökat. Under högsäsong finns direktflyg mellan Sverige och Marrakech, Casablanca samt Agadir.
Visum
UD svarar inte på frågor om visum till andra länder. För information om visumregler kontakta det aktuella landets ambassad.
För information om visum till Sverige hänvisas till Migrationsverkets webbplats.
Genvägar
Innehåll om Marocko
Totalt 19 träffar.
-
Ändring i det tillfälliga inreseförbudet till Sverige
Regeringen har i dag beslutat om en ändring i det tillfälliga inreseförbudet till Sverige. Ändringen innebär att den som är bosatt i Marocko inte längre ska undantas från inreseförbudet. Beslutet ligger i linje med ministerrådets uppdaterade rekommendation till EU:s medlemsstater.
-
Ny ambassadör i Marocko
Regeringen har idag utsett Anne Höglund till ambassadör i Rabat.
-
Mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer i Marocko
Här följer en sammanfattning av rapporten om demokrati, mänskliga rättigheter och rättsstatens principer i Marocko samt en länk till rapporten i sin helhet.
· Rapport från Utrikesdepartementet
-
Venezuela, Moldavien och fredsprocessen i Mellanöstern på möte mellan EU-ländernas utrikesministrar
Venezuela, Moldavien och fredsprocessen i Mellanöstern var några av de frågor som EU-ländernas utrikesministrar behandlade när EU:s utrikesråd träffades i Bryssel 26 februari.
· Artikel från Utrikesdepartementet
-
Utrikesministrarna om fredsprocessen i Mellanöstern, Moldavien och Venezuela
När utrikesminister Margot Wallström träffar sina kollegor på måndag 26 februari inleder den höga representanten med att informera om aktuella frågor på utrikesområdet. Ministrarna ska sedan behandla Moldavien, fredsprocessen i Mellanöstern och Venezuela.
· Artikel från Utrikesdepartementet
-
Västsahariska folkets självbestämmanderätt avgörande i framtida handelsavtal
I dag har regeringen fått klartecken av riksdagen att säga ja till att EU och Marocko inleder förhandlingar om ett tillägg till det avtal som redan finns mellan Marocko och unionen. Det västsahariska folkets rätt till självbestämmande har varit avgörande i diskussionerna inför dagens beslut och regeringen har särskilt lyft vikten av att inkludera det västsahariska folket i de kommande förhandlingarna.
· Artikel från Utrikesdepartementet
-
Tal av utrikesministern vid Women, Peace and Security-konferens i Rabat
Tal av utrikesminister Margot Wallström vid Women, Peace and Security-konferens, 7 september, Rabat, Marocko Det talade ordet gäller.
· Tal från Utrikesdepartementet
-
Samtal med Marocko
Inrikesminister Anders Ygemans statssekreterare Ann Linde har rest till den marockanska huvudstaden Rabat för samtal om de gemensamma utmaningarna i kampen mot terrorism, inklusive terroristresor i Syrien, migration och om återvändande av ensamkommande ungdomar från Marocko.