Svensk strategi för biologisk mångfald och ekosystemtjänster
Publicerad Uppdaterad
Riksdagen antog den 24 juni 2014 en strategi för arbetet med att stärka biologisk mångfald och säkra ekosystemtjänster, som grundas på propositionen ”En svensk strategi för biologisk mångfald och ekosystemtjänster”.
Vår planet har begränsade resurser, och vårt välstånd är beroende av den biologiska mångfalden. Ekosystem, växter och djur bryr sig inte om nationsgränser. Regeringen arbetar för att bevara biologisk mångfald i samarbete med andra länder. Regeringen driver också på arbetet för att skydda värdefull natur och för ett hållbart skogsbruk, jordbruk och fiske över hela världen.
Långsiktig svensk naturvårdspolitik
Regeringen vill säkra ekonomiska och omistliga värden i biologisk mångfald och ekosystemtjänster. I den långsiktiga strategin för biologisk mångfald och ekosystemtjänster presenteras arbetet med att stärka den biologiska mångfalden och säkra ekosystemtjänster som vattenrening, produktion av mat och fibrer samt rekreation och friluftsliv.
Strategin omfattar allt från skydd av land och hav, insatser för hotade växt- och djurarter, genetisk mångfald, natur- och kulturmiljöhänsyn i brukandet, till ökat samarbete med näringslivet. Förslagen i propositionen bidrar till att nå de svenska miljökvalitetsmålen, generationsmålet, målen i EU:s strategi för biologisk mångfald till 2020 samt de internationella så kallade Aichimålen inom FN:s konventionen för biologisk mångfald (CBD).
Prop. 2013/14:141 En svensk strategi för biologisk mångfald och ekosystemtjänster
Riksdagens beslut om propositionen
Mer om Sveriges arbete med FN:s konvention CBD på Naturvårdsverkets webbplats
Insatser görs för att visa värdet av ekosystemtjänster och biologisk mångfald
Arbetet att synliggöra värdet av ekosystemtjänster och biologisk mångfald ges fortsatt hög prioritet. Det handlar framför allt om att integrera deras värden i politiska och ekonomiska ställningstaganden och andra beslut. Till exempel behöver ekosystemtjänster inkluderas i miljöräkenskaper, i myndigheters planering och beslut om markanvändning, i utformning av ekonomiska styrmedel, i utveckling av affärsmodeller, innovationer och standarder. Regeringen anser också att så kallade kompensationsåtgärder rätt utformade kan vara ett viktigt verktyg för att stärka biologisk mångfald och ekosystemtjänster.
Regeringen vill underlätta för företag att bedöma hur de är beroende av ekosystemtjänster samt göra det lättare för investerare att få information om ett företags fulla värde. Affärsmöjligheter som är direkt kopplade till ekosystemtjänster finns till exempel inom jord- och skogsbruk, läkemedelsindustrin, fisket och inom turismen.
Det är en stor utmaning för Sverige att leva upp till målet inom FN:s konvention om biologisk mångfald, som handlar om att länderna sammantaget ska säkra ett långsiktigt skydd för minst 17 procent av land- och sötvattensytan samt 10 procent av marina områden till 2020. För att klara detta mål planerar regeringen att öka skyddet för biologisk mångfald, att skydda fler naturskogar och att inrätta fler marina reservat.