Framtiden för europeisk utvecklingsfinansiering
Publicerad
När minister för internationellt utvecklingssamarbete Per Olsson Fridh träffar sina EU-kollegor via video den 29 april ska de diskutera hur utformningen för finansiering av utvecklingsarbetet kan förbättras. EU:s finansministrar diskuterade frågan den 16 april.
2019 utsåg ministerrådet en arbetsgrupp att se över finansieringen av EU:s utvecklingsarbete för att hitta möjligheter att effektivisera den nuvarande strukturen och därmed uppfylla EU-prioriteringar på utvecklingsområdet. Arbetsgruppen kom fram till att EU:s medlemsländer bör samla all finansiering under en aktör och presenterade tre förslag: Europeiska banken för återuppbyggnad, EBRD, ett dotterbolag till Europeiska investeringsbanken, EIB, eller en nybildad utvecklingsbank.
En oberoende utredning kom sedan fram till att det mest kostnadseffektiva alternativet var att fortsätta bygga på nuvarande institutioner och resurser. För att uppnå önskade effekter av nuvarande struktur krävs förbättrat samarbete mellan institutionerna som arbetar med utvecklingsfrågor.
Regeringens utgångspunkt är att eventuella förändringar av utformningen av utvecklingsfinansiering bör syfta till att främja effektivitet. Fokus för utvecklingsarbetet bör ligga på demokrati, mänskliga rättigheter, jämställdhet och klimat samt att förändringar inte innebär nya kostnader för medlemsländerna.
Portugisiska ordförandeskapet
Kommenterad dagordning för mötet med EU:s utrikesministrar för utvecklingsfrågor
Mer om mötet i utrikesådet för utvecklingsfrågor 29 april
Mer om arbetet i utrikesrådet
Fakta: Ministerrådet
- Stiftar EU:s lagar tillsammans med Europaparlamentet.
- Består av ministrar från medlemsländernas regeringar.
- Vilka ministrar som träffas beror på vilka frågor som ska förhandlas.
- Håller oftast möten i Bryssel, ibland i Luxemburg.
- Ministern stämmer inför mötena av frågorna med riksdagen.
Ministerrådet
Ministerrådet stiftar EU:s lagar tillsammans med Europaparlamentet. Det består av ministrar från medlemsländernas regeringar. Vilka ministrar som träffas beror på vilka frågor som ska förhandlas.
Så fungerar EU
Läs mer om EU:s institutioner, lagstiftningskedjan och Sveriges roll. Nedan finns även en länk till riksdagens webbplats med EU-information.
Sverige i EU
På sidan Sverige i EU här på regeringens webbplats hittar du bland annat artiklar från toppmöten i Europeiska rådet och möten i ministerrådet. Du kan också läsa mer om regeringens övergripande prioriteringar för EU-arbetet och om gemensamma strategier. Här finns också länkar till mer information om EU:s institutioner och en kalender över kommande EU-möten.