Jämlik utbildning och ungdomars delaktighet på EU-möte
Publicerad
Jämlik och inkluderande utbildning och ungdomars delaktighet i beslutsprocesser är två av frågorna på dagordningen när EU:s utbildningsministrar träffas i Bryssel den 17 maj. Ministrarna ska även diskutera initiativet om Europauniversitet.
Jämlik och inkluderande utbildning för alla
Utbildningsministrarna ska diskutera omorganisationen av den högre utbildningen i EU. På mötet förväntas ministrarna godkänna rådsslutsatserna om jämlik och inkluderande utbildning för alla. I rådsslutsatserna uppmanas medlemsländerna att se till att skolor och universitet är säkra och inkluderande miljöer och att tillgängligheten till digitala verktyg och infrastruktur ökar.
Ungdomars delaktighet i beslutsprocesser
Ministrarna förväntas godkänna slutsatserna om ungas deltagande i beslutsprocesser för att stärka ungas deltagande i samhället på alla nivåer. Medlemsländerna uppmanas att stödja ungas medverkan genom utbildningsinsatser, målgruppsanpassad information och ungdomsarbete.
Initiativet om Europauniversitetet
Ministrarna förväntas att godkänna slutsatserna om initiativet om Europauniversitetet. I rådsslutsatserna uppmanas medlemsländerna att med tillgängliga resurser på nationell och EU-nivå stötta initiativet om Europauniversitetet. Vidare uppmanas de att arbeta för att minska forsknings- och utvecklingsgapet och ett tätare samarbete mellan institutionerna för högre utbildning.
Ambassadör Torbjörn Haak företräder Sverige på mötet.
Portugisiska ordförandeskapet
Kommenterad dagordning för EU:s ministerråd för utbildning och ungdomsfrågor 17 maj
Mer om mötet i EU:s råd för utbildning, ungdom, kultur och idrott 17 maj
Mer om arbetet i EU:s råd för utbildning, ungdom, kultur och idrottsfrågor (UUKI)
Fakta: Ministerrådet
- Stiftar EU:s lagar tillsammans med Europaparlamentet.
- Består av ministrar från medlemsländernas regeringar.
- Vilka ministrar som träffas beror på vilka frågor som ska förhandlas.
- Håller oftast möten i Bryssel, ibland i Luxemburg.
- Ministern stämmer inför mötena av frågorna med riksdagen.
Ministerrådet
Ministerrådet stiftar EU:s lagar tillsammans med Europaparlamentet. Det består av ministrar från medlemsländernas regeringar. Vilka ministrar som träffas beror på vilka frågor som ska förhandlas.
Så fungerar EU
Läs mer om EU:s institutioner, lagstiftningskedjan och Sveriges roll. Nedan finns även en länk till riksdagens webbplats med EU-information.
Sverige i EU
På sidan Sverige i EU här på regeringens webbplats hittar du bland annat artiklar från toppmöten i Europeiska rådet och möten i ministerrådet. Du kan också läsa mer om regeringens övergripande prioriteringar för EU-arbetet och om gemensamma strategier. Här finns också länkar till mer information om EU:s institutioner och en kalender över kommande EU-möten.