Hoppa till huvudinnehåll

Förstärkt arbete för hbtqi-personers lika rättigheter och möjligheter

Publicerad

Det fortsatta och långsiktiga arbetet var centralt när jämställdhets- och arbetslivsminister Paulina Brandberg bjöd in de hbtqi-strategiska myndigheterna och Diskrimineringsombudsmannen till ett möte. Arbetet framåt med hbtqi-personers lika rättigheter och möjligheter tar avstamp i den nya handlingsplanen som regeringen presenterade i januari.

  • Flera personer sitter runt ett stort sammanträdesbord.

    - Varje steg vi tar framåt för att stärka hbtqi-personers lika rättigheter och möjligheter är viktigt., säger Paulina Brandberg i samband med mötet med representanter för de hbtqi-strategiska myndigheterna.

    Foto: Fredrik Storm/Regeringskansliet

  • Flera personer sitter runt ett sammanträdesbord och pratar.

    Flera av myndigheterna välkomnade den nya handlingsplanen och menade att det är värdefullt att på det här sättet även få ta del av andra myndigheters arbete och erfarenheter.

    Foto: Fredrik Storm/Regeringskansliet

  • Flera personer sitter runt ett stort bord i ett sammanträdesrum.

    Förekomst av hot och hat, barnperspektivet och digitala miljöer var några av de problemställningar som myndigheterna diskuterade tillsammans. De betonade samtidigt behov av långsiktighet i arbetet.

    Foto: Fredrik Storm/Regeringskansliet

  • Flera personer sitter runt ett stort bord i ett sammanträdesrum.

    Under mötet fanns möjlighet till dialog och att ta del av varandras erfarenheter.

    Foto: Fredrik Storm/Regeringskansliet

På mötet den 4 februari deltog generaldirektörer och andra representanter för fjorton myndigheter. Mötet var en uppstart, med ny handlingsplan, för det fortsatta arbetet. Det var också ett tillfälle för att tillsammans diskutera utmaningar och utbyta erfarenheter.

- De hbtqi-strategiska myndigheterna är tillsammans viktiga pusselbitar i arbetet med att stärka hbtqi-personers lika rättigheter och möjligheter. Vi arbetar långsiktigt och systematiskt och med den nya handlingsplanen kraftsamlar vi nu arbetet. Alla i vårt land ska kunna känna sig stolta och trygga att kunna vara sig själva, säger jämställdhets- och arbetslivsminister Paulina Brandberg.

I arbetet med att främja hbtqi-personers lika rättigheter och möjligheter är åtta fokusområden centrala. Områdena omfattar olika delar av samhället och olika delar i livet.

Nyheter i handlingsplanen

En av nyheterna i handlingsplanen är ett nytt och utökat samordningsuppdrag till Folkhälsomyndigheten. Uppdraget handlar bland annat om att tydligare följa upp arbetet utifrån uppsatta mål och även ge stöd till de andra hbtqi-strategiska myndigheterna. Den stärkta samordningen var också något som deltagande myndigheter såg som värdefullt för att på ett bättre sätt kunna se effekterna av arbetet.

Ytterligare en nyhet i handlingsplanen är att Arbetsmiljöverket och Myndigheten för arbetsmiljökunskap är nya hbtqi-strategiska myndigheter. Syftet med detta är att stärka arbetet och öka kunskapen inom fokusområdet Arbetslivet, som tidigare inte haft någon hbtqi-strategisk myndighet.

Andra nyheter som nämndes var att Totalförsvarets forskningsinstitut ska kartlägga hbtqi-fientlighet i digitala miljöer samt avisering om en fördjupad studie av hbtqi-relaterade hatbrott. Vidare höjs det statsbidrag som fördelas årligen till organisationer för homosexuella, bisexuella, transsexuella eller personer med könsöverskridande identitet eller uttryck. Dessutom höjs statsbidrag som fördelas årligen för insatser som främjar mötesplatser för unga hbtqi-personer.

Hat och hot ökar

Bland de utmaningar som myndigheterna tog upp under mötet fanns den ökade förekomsten av hat, hot och våld i samhället i stort, vilket flera menade också drabbar hbtqi-personer specifikt. Vikten av stärkt samverkan för att motverka hot och hat samt hbtqi-fientlighet diskuterades under mötet, inte minst med tanke på det hårdnande samhällsklimatet. Behov av kartläggningar av digitala miljöer och av ökad medvetenhet om barns och ungas utsatthet var också frågor som lyftes i samtalen. Även den viktiga samverkan med civilsamhällesorganisationer för att stärka hbtqi-personers lika rättigheter och möjligheter togs upp för att kunna bedriva ett bra, långsiktigt arbete.

 

Mer information

På mötet den 4 februari deltog Arbetsmiljöverket, Barnombudsmannen, Diskrimineringsombudsmannen, Forum för levande historia, Folkhälsomyndigheten, Jämställdhetsmyndigheten, Migrationsverket, Myndigheten för arbetsmiljökunskap, Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, Polismyndigheten, Socialstyrelsen, Statens kulturråd, Statens skolverk.
Myndigheterna som deltog, förutom Diskrimineringsombudsmannen, är hbtqi-strategiska myndigheter.

Laddar...