
Hbtq-personers lika rättigheter och möjligheter
Alla i Sverige ska ha lika rättigheter och möjligheter oavsett sexuell läggning, könsidentitet eller könsuttryck. Under senare år har flera reformer genomförts som stärkt hbtq-personers rättigheter. Det finns dock alltjämt brister när det gäller hbtq-personers situation i Sverige, inte minst när det gäller transpersoners situation. Reformarbetet måste därför fortsätta för att hbtq-personer ska kunna leva ett liv där deras rättigheter och identitet fullt ut respekteras.
- Ansvariga statsråd
- Åsa Lindhagen
- Ansvariga departement
- Arbetsmarknadsdepartementet
Aktuellt
En föräldraskapsrättslig lagstiftning för alla
Den föräldraskapsrättsliga lagstiftningen ska fungera för alla, även för regnbågsfamiljer. Regeringen har därför i dag beslutat att tillsätta en utredning med uppdraget att bland annat utreda hur den föräldraskapsrättsliga lagstiftningen skulle kunna göras mer könsneutral.
Åsa Lindhagen välkomnar EU:s nya hbtqi-strategi
EU-kommissionen har för första gången presenterat en strategi för hbtqi-personers rättigheter. Sverige har länge efterfrågat en sådan strategi. Jämställdhetsminister Åsa Lindhagen välkomnar strategin som idag presenteras för EU:s jämställdhetsministrar på ett videomöte.
Regeringens arbete för hbtq-personers lika rättigheter
Sedan strategin för lika rättigheter och möjligheter oavsett sexuell läggning, könsidentitet eller könsuttryck presenterades 2014 har en rad ytterligare insatser vidtagits och flera utredningar som berör hbtq-personers rättigheter har tillsatts. Regeringen fortsätter arbetet och vidtar nya åtgärder för att främja hbtq-personers lika rättigheter och möjligheter.

Historik om utvecklingen av hbtq-personers rättigheter i Sverige
De formella rättigheterna för hbtq-personer har genom olika reformer stärkts i Sverige. Detta har skett genom lagändringar, som införande av diskrimineringsförbud, stärkta rättigheter inom familjerätten och insatser mot hatbrott. Nedan följer en kronologisk översikt över några reformer som genomförts för att stärka och främja hbtq-personers lika rättigheter.

Ändrad könstillhörighet
Under förra mandatperioden tog regeringen flera initiativ för att få en modern lagstiftning för ändrad könstillhörighet på plats. Den 30 augusti 2018 fattade regeringen beslut om en lagrådsremiss innehållande förslag till ny lagstiftning. Lagrådet avstyrkte dock regeringens förslag och framförde allvarlig kritik. Kritiken kommer nu att beaktas i den fortsatta beredningen. Regeringens högt ställda ambitioner om att ge transpersoner makt över sina liv, sina kroppar och sin identitet kvarstår i allra högsta grad. Regeringen har för avsikt att förenkla processen för den som upplever att den inte är född i rätt kropp sett till givet kön. Transpersoner drabbas i högre grad än samhället i stort av psykisk ohälsa. Regeringens ambition är att stärka individens integritet och makten över sitt eget liv.

Transpersoner i Sverige - Förslag för stärkt ställning och bättre levnadsvillkor
Den 27 november 2017 överlämnade utredningen sitt slutbetänkande till regeringen. Utredningen om stärkt ställning och bättre levnadsvillkor för transpersoner redogör i detta betänkande för resultaten av kartläggning av transpersoners levnadsvillkor.
Innehåll om Hbtq-personers lika rättigheter och möjligheter.
Totalt 53 träffar.
-
Regeringen intensifierar arbetet mot mäns våld mot kvinnor och hedersrelaterat våld och förtryck
Att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor och hedersrelaterat våld och förtryck är en högt prioriterad fråga för regeringen. Genom beslut om regleringsbreven för 2021 har regeringen fördelat drygt 240 miljoner kronor för arbetet mot våldet samt gett flera myndigheter uppdrag på området. Ett flertal av uppdragen kommer att fokusera på att stoppa hedersrelaterat våld och förtryck. Därtill har ytterligare 130 miljoner kronor tillförts länsstyrelserna och kommunerna för att stärka arbetet med att motverka våld. Flera satsningar mot våldet är att vänta under 2021 då det finns ytterligare medel avsatta.
-
En föräldraskapsrättslig lagstiftning för alla, Dir. 2020:132
En särskild utredare ska se över utformningen av föräldrabalkens regler om föräldraskap och i övrigt överväga vissa förändringar av de familjerättsliga reglerna. Uppdraget syftar till att – med utgångspunkt i barnets bästa – åstadkomma en mer sammanhållen, könsneutral och jämlik reglering om föräldraskap samt regler om föräldraansvar som är anpassade till olika familjekonstellationer.
-
En föräldraskapsrättslig lagstiftning för alla
Den föräldraskapsrättsliga lagstiftningen ska fungera för alla, även för regnbågsfamiljer. Regeringen har därför i dag beslutat att tillsätta en utredning med uppdraget att bland annat utreda hur den föräldraskapsrättsliga lagstiftningen skulle kunna göras mer könsneutral.
-
Åsa Lindhagen välkomnar EU:s nya hbtqi-strategi
EU-kommissionen har för första gången presenterat en strategi för hbtqi-personers rättigheter. Sverige har länge efterfrågat en sådan strategi. Jämställdhetsminister Åsa Lindhagen välkomnar strategin som idag presenteras för EU:s jämställdhetsministrar på ett videomöte.
-
Nordiska ministrar beslutar om gemensamt program för hbtqi-frågor
Den 5 november deltar jämställdhetsminister Åsa Lindhagen i ett digitalt möte med övriga nordiska jämställdhetsministrar. På mötet kommer ministrarna ha en diskussion med två unga jämställdhetsaktivister om framtidens jämställdhet och de förväntas även fatta beslut om ett tillägg till det nordiska samarbetsprogrammet för jämställdhet. Tillägget gäller politiska prioriteringar för det nordiska samarbetet på hbtqi-området.
-
Uppdrag att studera våld i nära relationer bland unga
Regeringen har fattat beslut om att ge Brottsförebyggande rådet (Brå) i uppdrag att studera vilka åtgärder som kan vidtas för att motverka våld i nära relationer bland unga. I uppdraget ingår också att övergripande sammanställa vad forskningen säger om orsakerna bakom sådant våld.
-
Uppdrag att studera åtgärder mot våld i nära relationer bland unga
Brottsförebyggande rådet (Brå) ges i uppdrag att studera vilka åtgärder som kan vidtas i samhället för att motverka våld i nära relationer bland unga och att övergripande sammanställa vad forskningen säger om orsaksmekanismerna bakom sådant våld.
-
Socialminister Lena Hallengren deltar i Pride
Lördagen den 1 augusti medverkar socialminister Lena Hallengren i ett digitalt samtal med RFSL och RFSU. Samtalet startar klockan 17:00.
-
Uppdrag till Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor att kartlägga och sammanställa kunskap om unga hbtq-personers utsatthet för s.k. omvändelseterapi
Regeringen ger Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) i uppdrag att kartlägga och sammanställa kunskap om unga hbtq-personers utsatthet för s.k. omvändelseterapi.
-
Uppdrag till Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor att kartlägga och sammanställa kunskap om unga hbtq-personers levnadsvillkor
Regeringen ger Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) i uppdrag att kartlägga och sammanställa kunskap om unga hbtq-personers levnadsvillkor.