Innehåll om Hbtqi-personers lika rättigheter och möjligheter.
Totalt 83 träffar.
-
Äldre hbtqi-personers hälsa, vård och omsorg ska kartläggas
Regeringen har idag beslutat att ge Folkhälsomyndigheten i uppdrag att kartlägga äldre hbtqi-personers hälsa och levnadsvillkor. Uppdraget ska genomföras i nära samverkan med Socialstyrelsen som regeringen samtidigt ger i uppdrag att kartlägga äldre hbtqi-personers behov av, och tillgång till, kommunal vård och omsorg.
-
Sverige får framträdande roll vid USA:s världsomfattande demokratimöte
President Joe Biden har bjudit in ledare och representanter från ett hundratal länder till ett digitalt möte för demokrati. Mötet som går under namnet Summit for Democracy, hålls den 9-10 december och syftar bland annat till att lägga fram en positiv agenda för demokratin i världen. Sverige, som genom deltagande från bland annat statsminister Magdalena Andersson och utrikesminister Ann Linde, kommer att ha en framträdande roll inför och under själva mötet.
-
Uppdrag att ta fram och sprida information om föräldraskapsrättsliga regler
Regeringen ger Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd i uppdrag att ta fram och sprida information till föräldrar och blivande föräldrar om innebörden av reglerna om föräldraskapspresumtion, digital bekräftelse av föräldraskap och hävande av föräldraskap.
-
Uppdrag att ta fram och sprida information om föräldraskapsrättsliga regler
Regeringen ger Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd (MFoF) i uppdrag att ta fram och sprida information till föräldrar och blivande föräldrar om innebörden av reglerna om föräldraskapspresumtion, digital bekräftelse av föräldraskap och hävande av föräldraskap.
-
Nationellt telefonstöd för män, icke-binära och personer med transerfarenhet som har utsatts för våld i nära relationer eller sexuella övergrepp
Regeringen ger Uppsala universitet i uppdrag att starta en pilotverksamhet med att tillhandahålla tillgång till en nationell stödtelefon som riktar sig till män som utsatts för våld i nära relation. Uppsala universitet ska även tillhandahålla tillgång till motsvarande stödtelefon för icke-binära personer och personer med transerfarenhet.
-
Regeringen intensifierar arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck
Regeringen har beslutat om flera nya åtgärder för att förebygga och bekämpa hedersrelaterat våld och förtryck. Det handlar om att främja utvecklingen av våldsförebyggande arbete genom stöd till föräldrar inriktat på familjer i en hederskontext, att kartlägga och sprida kunskap om erfarenheter av hedersförtryck samt annat våld och förtryck kopplat till utlandsvistelse, bättre kunskapsstöd till kommuner och regioner samt att ta fram kunskap om utsatthet för våld bland personer med funktionsnedsättning.
-
Uppdrag att fortsatt bekämpa hatbrott och brott som hotar demokratin
Regeringen ger Polismyndigheten i uppdrag att fortsatt utveckla och förbättra arbetet för att bekämpa hatbrott och andra brott som hotar demokratin.
-
Märta Stenevi deltar i World Pride
Den 16-17 augusti deltar jämställdhetsminister Märta Stenevi i World Pride, som i år äger rum i Köpenhamn och Malmö. Jämställdhetsministern kommer att delta i en rad möten och evenemang, bland annat i en nordisk jämställdhetspaneldebatt på temat unga hbtqi-personers livssituation tillsammans med de nordiska jämställdhetsministrarna. Jämställdhetsminister Märta Stenevi kommer även att ha bilaterala möten med Danmark och Frankrikes jämställdhetsministrar och med EU-kommissionär Helena Dalli.
-
Tryggare och mer inkluderande skola för unga hbtqi-personer
(Ny version) Regeringen har beslutat att stärka arbetet för att göra skolan till en mer öppen och inkluderande miljö för unga hbtqi-personer genom en förstärkning om 2 miljoner kronor av Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) pågående uppdrag. Beslutet bygger på en överenskommelse mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna.
-
Digitalt högnivåmöte med fokus på hbtqi-personers rättigheter och möjligheter
Den 26 maj bjöd jämställdhetsminister Märta Stenevi in generaldirektörer och representanter från de 11 hbtqi-strategiska myndigheterna till mötet ”Framåt tillsammans” med fokus på hur hbtqi-personers lika rättigheter kan stärkas. På mötet deltog också representanter från andra myndigheter som har uppdrag inom ramen för genomförandet av hbtqi-handlingsplanen samt representanter från civilsamhället.
-
Fokus på hur hbtqi-personers rättigheter kan stärkas
Onsdagen den 26 maj anordnar jämställdhetsminister Märta Stenevi ett möte om myndigheternas viktiga roll i arbetet med att stärka hbtqi-personers rättigheter i Sverige. Den nyligen antagna handlingsplanen för hbtqi-personers lika rättigheter ligger till grund för mötet som samlar såväl generaldirektörer som företrädare för hbtqi-organisationer.
-
Handlingsplan för hbtqi-personers lika rättigheter och möjligheter (Kortversion)
I januari 2021 beslutade regeringen om en handlingsplan för hbtqi-personers lika rättigheter och möjligheter. Handlingsplanen innehåller konkreta åtgärder för att stärka hbtqi-personers lika rättigheter och möjligheter under de kommande åren. Detta är en kortversion.
-
En strategi för lika rättigheter och möjligheter oavsett sexuell läggning, könsidentitet eller könsuttryck (Kortversion)
Regeringens arbete för hbtqi-personers lika rättigheter och möjligheter bedrivs sedan 2014 utifrån strategin för lika rättigheter och möjligheter oavsett sexuell läggning, könsidentitet eller könsuttryck. Detta är en kortversion.
-
Förslag för en mer modern, jämlik och ändamålsenlig föräldraskapsrättslig reglering
Regeringen överlämnar i dag en proposition till riksdagen med förslag till modernare regler för bekräftelse av föräldraskap, faderskapsundersökningar och för att åstadkomma en könsneutral föräldraskapspresumtion.
-
Modernare regler för bekräftelse av föräldraskap, faderskapsundersökningar och för att åstadkomma könsneutral föräldraskapspresumtion, Prop. 2020/21:176
Det är viktigt att den föräldraskapsrättsliga regleringen utvecklas i takt med samhället i övrigt och är anpassad för olika sätt att få barn och bilda familj. I propositionen föreslår regeringen lagändringar i syfte att – med utgångspunkt i barnets bästa – göra den föräldraskapsrättsliga regleringen mer modern, jämlik och ändamålsenlig.
-
Satsning på mötesplatser för unga hbtqi-personer
Regeringen ger Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) i uppdrag att fördela medel till ideella organisationer för insatser som främjar mötesplatser för unga hbtqi-personer.
-
Hbtqi-personers utsatthet för brott
Regeringen har gett Brottsförebyggande rådet i uppdrag att analysera vilka möjligheter det finns att inkludera hbtqi-personers utsatthet för brott, trygghet och förtroende för rättsväsendet i den Nationella trygghetsundersökningen.
-
Modernare regler för bekräftelse av föräldraskap, faderskapsutredningar och för att åstadkomma könsneutral föräldraskapspresumtion
Regeringen har beslutat en lagrådsremiss med förslag som, med utgångspunkt i barnets bästa, syftar till att göra den föräldraskapsrättsliga regleringen mer modern, jämlik och ändamålsenlig.
-
Modernare regler för bekräftelse av föräldraskap, faderskapsundersökningar och för att åstadkomma könsneutral föräldraskapspresumtion
Det är viktigt att den föräldraskapsrättsliga regleringen utvecklas i takt med samhället i övrigt och är anpassad för olika sätt att få barn och bilda familj. I lagrådsremissen föreslår regeringen lagändringar i syfte att – med utgångspunkt i barnets bästa – göra den föräldraskapsrättsliga regleringen mer modern, jämlik och ändamålsenlig.
-
Regeringen utser ytterligare en hbtqi-strategisk myndighet
Regeringen har beslutat att Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd ska vara en hbtqi-strategisk myndighet. Det innebär att myndigheten i sin verksamhet ska främja hbtqi-personers lika rättigheter och möjligheter och att det nu finns elva myndigheter med det uppdraget.