Pressmeddelande från Justitiedepartementet

RIF: Första informella ministermötet i Sverige under EU-ordförandeskapet

Publicerad

Den 26–27 januari leder justitieminister Gunnar Strömmer och migrationsminister Maria Malmer Stenergard det första informella ministermötet i Sverige under ordförandeskapet. På dagordningen står bland annat EU:s migrationspolitik, kampen mot den organiserade brottsligheten och Rysslands aggression mot Ukraina.

Under den första dagen kommer ministrarna diskutera hur det irreguljära migrationstrycket på EU kan minska genom ett mer effektivt samarbete med tredjeländer kring återvändande. De kommer också diskutera hur effektivare åtgärder och bättre resultat kan åstadkommas genom ökad samstämmighet och samordning mellan olika politikområden.

Inrikesministrarna kommer att diskutera behovet av tillgång till data, elektronisk bevisning och uppgifter för rättsliga och brottsbekämpande ändamål i den digitala tidsåldern.

På fredagen kommer justitieministrarna att diskutera Eurojusts roll som stöd för nationella myndigheters samordning av utredningar. Även ett nytt instrument för överföring av brottmål kommer att diskuteras.

EU:s samordnare för kampen mot terrorism (EU CTC) deltar på mötet och kommer att lämna information om dialogen med Ukraina om den inre säkerheten. Avslutningsvis kommer också svenska åklagare för krigsförbrytelser och Eurojust att hålla en presentation om lagföring av brott mot folkrätten i Ukraina. Ukrainas justitieminister Denys Maljuska deltar också vid mötet via videokonferens.

Båda mötesdagarna avslutas med en pressträff som kommer att direktsändas på ordförandeskapets webbplats, sweden2023.eu.  

Presskontakt

Caroline Opsahl
Pressekreterare hos justitieminister Gunnar Strömmer
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-141 15 42
e-post till Caroline Opsahl
Erik Engstrand
Pressekreterare hos migrationsminister Maria Malmer Stenergard
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-141 14 87
e-post till Erik Engstrand