Pressmeddelande från Utrikesdepartementet

Regeringen donerar 722 000 vaccindoser mot covid-19 till låg- och medelinkomstländer

Publicerad

(Ny version) Regeringen har i dag beslutat att donera 722 000 doser vaccin mot covid-19 av märket Pfizer/BioNTech till det globala vaccinsamarbetet Covax. Sverige har därmed donerat totalt drygt 15 miljoner doser och bidragit med över två miljarder kronor till globala vaccininsatser mot covid-19.

Rättelse

I en tidigare version av pressmeddelandet uppgavs att Sverige totalt har donerat drygt 14 miljoner doser. Det korrekta antalet är drygt 15 miljoner doser.

– Vårt stöd till Covax räddar liv och skapar förutsättningar för god hälsa i fler länder. Tack vare Sveriges donation kan invånare i låg- och medelinkomstländer ges påfyllnadsdoser med samma typ av vaccin som ingår i de pågående svenska vaccinationskampanjerna, säger bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell.

Globalt har 72 procent av världens befolkning nu fått minst en vaccindos mot covid-19. I låginkomstländer är motsvarande andel bara 23 procent och trots att vaccinationstakten ökat de senaste månaderna förblir den väsentligt lägre än i höginkomstländer. Totalt har 13,2 miljarder doser vaccin mot covid-19 administrerats globalt. Regeringen står beredd att donera fler doser till länder som har kapacitet att vaccinera sin befolkning. Donationen påverkar inte möjligheten för den svenska befolkningen att vaccinera sig. 

 

Presskontakt

Karl Opdal
Pressekreterare hos bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-128 48 03
e-post till Karl Opdal