Pressmeddelande från Statsrådsberedningen

Vinnare av Ewald von Kleist-pris

Publicerad

Statsminister Ulf Kristersson har, tillsammans med Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson, Finlands president Sauli Niinistö och Finlands statsminister Sanna Marin, tilldelats årets Ewald von Kleist-pris.

Med Ewald von Kleist-priset har Säkerhetskonferensen i München hedrat ledande personligheter inom säkerhetspolitik som har gjort ett enastående bidrag till internationell förståelse och konfliktlösning sedan priset instiftades 2009. Tidigare vinnare är bland annat Jens Stoltenberg och Angela Merkel.

– Det är naturligtvis mycket hedrande att tillsammans med Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson, Finlands President Sauli Niinistö och Finlands statsminister Sanna Marin ta emot Ewald von Kleist-pris. I det säkerhetspolitiska läge som Sverige befinner sig i är den nationella enigheten och brett samarbete oerhört viktig. Det var just därför som både jag och Magdalena Andersson i maj förra året lovade svenska folket att vi – oavsett vem som bildar regering – skulle arbeta gemensamt för att föra Sverige in i Nato. Priset är en fin bekräftelse på hur viktig denna enighet är för Sverige och för svensk säkerhet, men också för europeisk och transatlantisk säkerhet, säger statsminister Ulf Kristersson.

Motivering:

”We would like to honor your countries' historic, responsible, and coordinated decision to apply for NATO membership and bolster the Alliance's resilience in the face of Russia's brutal and unjustified aggression against Ukraine. This decision and the process leading up to it - taking along the public and crossing party lines - serve as outstanding examples of the type of leadership we need in this ‘Zeitenwende’, this watershed moment. Swedish, European, and transatlantic security shall emerge stronger from the present crisis thanks to your political achievement and dedication.”

 

Presskontakt

Hanna Strömberg
Pressekreterare hos statsminister Ulf Kristersson
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-128 61 69
e-post till Hanna Strömberg