Pressmeddelande från Utrikesdepartementet

Utsänd ambassadpersonal, deras anhöriga och ett antal svenskar har evakuerats från Sudan

Publicerad

Tidigt i morse landade svensk utsänd ambassadpersonal från ambassaden i Khartoum, deras medföljande familjer och ett antal svenskar välbehållna på Djiboutis flygplats.

Evakueringen ägde rum inom ramen för internationell samverkan och har föregåtts av ett intensivt diplomatiskt fotarbete. Den genomfördes under mycket svåra förhållanden och under stor tidspress. Evakueringsinsatsen, i vilken svensk militär personal och svenska flygplan ingår i enlighet med riksdagsbeslut, fortsätter så länge säkerhetsläget tillåter. 

Kommentarer och ytterligare detaljer kommer att lämnas på en pressträff kl 08:30 i dag. Mer information kommer i separat inbjudan.

Presskontakt

Anna Erhardt
Pressekreterare hos utrikesminister Tobias Billström
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-130 85 34
e-post till Anna Erhardt

Pressträff med anledning av evakueringsinsatsen

Måndagen den 24 april höll statsminister Ulf Kristersson, utrikesminister Tobias Billström och försvarsminister Pål Jonson en pressträff med anledning av evakueringsinsatsen i Sudan.

Om evakuering vid kriser och katastrofer

Under extrema situationer kan svenska staten evakuera svenska resenärer till en säkrare plats. Via länkarna nedan finns information om vad som gäller vid kriser och katastrofer.