Pressmeddelande från Utrikesdepartementet

Utrikesminister Tobias Billström deltar i Europarådets toppmöte i Reykjavik

Publicerad

Den 16–17 maj reser utrikesminister Tobias Billström till Reykjavik för att i statsministerns ställe delta i Europarådets toppmöte. Detta är fjärde toppmötet i Europarådets historia, som äger rum med anledning av kriget i Ukraina och att Ryssland därför i fjol uteslöts ur organisationen, samt mot bakgrund av att demokratin är på tillbakagång i delar av Europa.

– Europarådet är helt grundläggande för den framtid vi försöker bygga. Det är den centrala organisationen för skyddet av demokrati, mänskliga rättigheter och rättsstatens principer i Europa. Toppmötet i Reykjavik ger oss ett välkommet tillfälle att manifestera att vi står enade bakom dessa värderingar, säger utrikesminister Tobias Billström.

Under toppmötet ges tillfälle att diskutera hur organisationen kan stärkas och rustas för framtida utmaningar. Under toppmötet väntas även ett skadeståndsregister för Ukraina lanseras, som en del av det större återuppbyggnadsarbetet.   

– Vi vill också visa vårt orubbliga stöd för Ukraina. Jag är därför mycket nöjd med att toppmötet kommer att etablera ett register för att Europarådet ska bistå Ukraina med att dokumentera skador som Ryssland orsakar, säger Tobias Billström. 

Utrikesministern kommer även att ha bilaterala möten i Reykjavik. 

Om Europarådet

Europarådets kärnverksamhet består av demokratiutveckling, rättsstatens principer och mänskliga rättigheter. Sverige var ett av tio länder som skrev under Europarådets stadgar när organisationen grundades år 1949. Europarådet har idag 46 medlemsländer. Toppmötet i Reykjavik är det fjärde sedan Europarådets grundande.

Presskontakt

Anna Erhardt
Pressekreterare hos utrikesminister Tobias Billström
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-130 85 34
e-post till Anna Erhardt