Hoppa till huvudinnehåll
Pressmeddelande från Försvarsdepartementet

I dag aktiveras civilplikten

Publicerad

Från och med i dag kan totalförsvarspliktiga som redan har relevant utbildning för arbete inom kommunal räddningstjänst och elförsörjningsområdet skrivas in och kallas till repetitionsutbildning med civilplikt.

Den 21 december 2023 fattade regeringen beslut om att aktivera civilplikten inom den kommunala räddningstjänsten och elförsörjningsområdet. I dag träder aktiveringen i kraft.

– För att samhällsviktiga funktioner ska kunna fungera även vid höjd beredskap och ytterst krig krävs det att personalförsörjningen säkerställs. Dagens aktivering är ett viktigt steg mot detta. Det är dessutom resultatet av ett snabbspår som regeringen initierade kort efter tillträdet, säger minister för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin.

Från och med hösten 2024 kommer repetitionsutbildningar med civilplikt för räddningstjänst äga rum i Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps (MSB) regi. Även inom elförsörjningsområdet kommer personer med relevant kompetens framöver att kunna skrivas in för civilplikt. Det innebär att personer som har relevant utbildning men som inte arbetar inom dessa sektorer kan komma att skrivas in för civilplikt.

Mot bakgrund av det allvarliga säkerhetspolitiska läget och erfarenheterna från Ukraina har Försvarsdepartementet bedrivit arbetet med att aktivera civilplikten i ett särskilt snabbspår i samarbete med Klimat- och näringsdepartementet, MSB och Affärsverket svenska kraftnät.

Presskontakt

Benjamin Onne
Pressekreterare hos minister för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-102 35 41
e-post till Benjamin Onne
Laddar...