Hoppa till huvudinnehåll

Utredning föreslår en ny beredskapssektor för industri, bygg och handel

Publicerad

I dag lämnade Utredningen om näringslivets försörjningsberedskap över sitt delbetänkande till energi- och näringsminister Ebba Busch. I betänkandet föreslås bland annat att en ny beredskapssektor för industri, bygg och handel skapas och att Tillväxtverket, SGU och Boverket får nya ansvar inom det civila försvaret.

– Näringspolitiken spelar en viktig roll i uppbygganden av ett robust och motståndskraftigt näringsliv, det är viktigt i fredstid såväl som i kristid. Det är därför angeläget att industrifrågor och relevanta myndigheter i näringspolitiken ges en tydlig plats i det civila försvaret, säger energi- och näringsminister Ebba Busch.

– En sammanhållen, långsiktig och robust försörjningsberedskap måste involvera näringslivets aktörer. Det är en förutsättning för att bygga ett starkare totalförsvar, säger minister för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin. 

Utredningen har identifierat att det nuvarande beredskapssystemet saknar tre viktiga samhällsfunktioner - industri, bygg och handel. I betänkandet föreslås därför att en ny sektor skapas som komplement till de tio befintliga sektorerna.

Därtill pekar utredningen på att det ansvar som Tillväxtverket, SGU och Boverket har i dag behöver förändras för att bättre möta näringslivets och det övriga samhällets behov av stöd för att säkerställa tillgången till samhällsviktiga varor och tjänster i kris eller höjd beredskap. Därför föreslås myndigheterna utses till beredskapsmyndigheter. Tillväxtverket föreslås bli sektorsansvarig myndighet.

Utredningen ska redovisa sitt slutbetänkande senast den 31 oktober 2024.

Utredningens direktiv

Utredningen har i uppdrag att kartlägga vilka varor och tjänster i Sverige som har väsentlig betydelse för upprätthållandet av samhällsviktig verksamhet eller där allvarliga konsekvenser i övrigt riskerar att uppstå om varan eller tjänsten inte tillgängliggörs. Syftet är att stärka Sveriges förmåga att upprätthålla en nödvändig försörjning och därigenom säkerställa tillgång till samhällsviktiga varor och tjänster vid fredstida krissituationer, höjd beredskap och ytterst krig.

Presskontakt

Andia Gemsjö
Pressekreterare hos energi- och näringsminister Ebba Busch
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-126 18 28
e-post till Andia Gemsjö
Benjamin Onne
Pressekreterare hos minister för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-102 35 41
e-post till Benjamin Onne

Beredskapssektorer

Nuvarande beredskapsstruktur utgörs av tio sektorer med en ansvarig myndighet för varje sektor, vilken ska leda samordningen av sektorns arbete. Beredskapsmyndigheterna ska bland annat verka för att minska sårbarheten i samhället och bidra till att övriga berörda statliga myndigheter, kommuner, regioner, sammanslutningar och näringsverksamheter har en god förmåga att hantera sina uppgifter under fredstida krissituationer samt inför och vid höjd beredskap.

Laddar...