Hoppa till huvudinnehåll

Fjortonde sanktionspaketet mot Ryssland antaget

Publicerad

EU har antagit ett fjortonde sanktionspaket mot Ryssland med anledning av Rysslands anfallskrig mot Ukraina. Sanktionerna syftar till att strypa den ryska statens inkomster och krigsförmåga och är en viktig del i stödet till Ukraina. Det nya sanktionspaketet innehåller bland annat skärpta åtgärder mot den så kallade skuggflottan och import av rysk flytande naturgas (LNG).

– Ryssland fortsätter sitt brutala anfallskrig med oförminskad intensitet och långtgående konsekvenser för civila. Det visar på vikten av fortsatt militärt stöd och av att öka trycket på Ryssland genom hårdare sanktioner. Det nya sanktionspaketet innehåller flera viktiga åtgärder som Sverige har initierat och drivit, både vad gäller import av LNG och skuggflottan, säger statminister Ulf Kristersson.

Sverige har även varit drivande för skärpta åtgärder mot fartyg i skuggflottan vilka bland annat används för att undvika sanktionerna och G7:s* oljepristak. Skuggflottan är dessutom förknippad med allvarliga miljörisker. De fartyg som sanktionslistas kommer inte få tillträde till EU-hamnar. Även andra tjänster såsom bunkring, försäkring och registrering kommer att förbjudas.

– Att motverka skuggflottan i Östersjön och strypa Rysslands inkomster är en prioriterad fråga för regeringen. Skuggflottan används för att undvika sanktionerna och är dessutom behäftad med allvarliga miljörisker. Tack vare de nya sanktionerna blir det nu möjligt att sanktionslista fartyg i skuggflottan, säger utrikesminister Tobias Billström.

Sanktionspaketet innehåller för första gången ett importförbud av rysk flytande naturgas till europeiska LNG-terminaler som inte är anslutna till EU:s gemensamma gasnätverk. Åtgärden, som föreslogs av Sverige, innebär att svenska importörer nu måste säga upp sina gällande avtal med Ryssland.

– Vi har jobbat hårt för det här viktiga steget för att göra EU oberoende av ryska fossila bränslen. Genom det här importförbudet kommer inte längre någon rysk LNG att komma till de svenska hamnarna, säger energi- och näringsminister Ebba Busch.

I och med de nya sanktionerna skärps exportrestriktionerna ytterligare för produkter som kan användas i Rysslands krigföring och mot företag som medverkar till detta. Paketet innehåller också andra åtgärder som motverkar kringgående av sanktionerna. Utöver de ekonomiska sanktionerna utvidgas sanktionslistningarna med cirka 120 personer och enheter som på olika sätt stödjer Ryssland i sin aggression.

*G7 är en grupp som består av sju länder med världens största industrialiserade ekonomier (Frankrike, Italien, Japan, Kanada, Storbritannien, Tyskland och USA) samt EU.

Presskontakt

Anna Erhardt
Pressekreterare hos utrikesminister Tobias Billström
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-130 85 34
e-post till Anna Erhardt
Hanna Strömberg
Pressekreterare hos statsminister Ulf Kristersson
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-128 61 69
e-post till Hanna Strömberg
Mia Widell
Presschef hos energi- och näringsminister Ebba Busch
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-125 17 09
e-post till Mia Widell

EU:s sanktioner mot Ryssland

EU:s sanktioner mot Ryssland har funnits sedan aggressionen 2014 då Krim olagligen annekterades och destabiliseringen av Ukraina inleddes. Sedan dess har fjorton sanktionspaket antagits och ett flertal nya regimer.

Mer information om restriktiva åtgärder mot Ryssland:

Laddar...