Hoppa till huvudinnehåll

Regeringen utökar Energimyndighetens ansvar för artikel 6-samarbeten enligt Parisavtalet för att minska utsläppen

Publicerad

För att minska de globala utsläppen och för att Sverige fullt ut ska kunna genomföra internationella klimatsamarbeten enligt artikel 6 i Parisavtalet, har regeringen fattat beslut om att ändra i förordningen om vissa utsläpp av växthusgaser och i Energimyndighets instruktion.

– Klimatkrisen är en global utmaning som kräver internationella lösningar. Det spelar ingen roll för klimatet var i världen utsläppen sker – så länge de sker någonstans. Därför vill regeringen använda internationella klimatsamarbeten för att bidra till andra länders klimatomställning och därmed snabba på minskningen av utsläppen globalt, säger klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari.

– Det kan exempelvis handla om att Sverige bidrar till satsningar på klimatsmarta och kostnadseffektiva åtgärder i utvecklingsländer. På så sätt får vi också störst utsläppsminskningar per investerad krona, säger Romina Pourmokhtari.

Regeringen anpassar nu det svenska regelverket till Parisavtalets internationella regler. Energimyndigheten får därmed ett utökat ansvar för regleringen och tillsynen av samarbeten under artikel 6.

Energimyndigheten kommer framöver att kunna nyttja sin erfarenhet och kompentens från det liknande arbete som man utförde för klimatinsatser under Kyotoprotokollet.

Presskontakt

Niki Westerberg
Pressekreterare hos klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 070-250 59 40
e-post till Niki Westerberg
Laddar...