Hoppa till huvudinnehåll
Pressmeddelande från Arbetsmarknadsdepartementet

Revidering av länstalen för 2024

Publicerad

Till följd av en väntad förlängning av massflyktsdirektivet och att det ska bli möjligt för ukrainare med tillfälligt skydd i Sverige att folkbokföra sig har regeringen beslutat att revidera länstalen för 2024, som anger fördelningen av nyanlända för bosättning på länsnivå.

Med anledning av kriget i Ukraina aktiverades EU:s massflyktsdirektiv genom ett beslut av rådet den 4 mars 2022. Genom beslutet ges bland annat vissa ukrainska medborgare och deras familjemedlemmar rätt till tillfälligt skydd om de fördrivits från Ukraina den 24 februari 2022 eller senare till följd av de ryska väpnade styrkornas militära invasion. Beslutet har förlängts en gång. Nu förväntas ett beslut om förlängning av massflyktsdirektivet till 4 mars 2026, vilket i kombination med de förslag som lämnas i propositionen Förbättrade levnadsvillkor för utlänningar med tillfälligt skydd beräknas leda till att många personer med tillfälligt skydd blir folkbokförda i Sverige under 2024.

Detta innebär att antalet nyanlända som ska omfattas av anvisningar till kommuner för bosättning 2024 behöver höjas från 2 800 till 18 800. Regeringen har även fastställt en ny fördelning på länsnivå av antalet nyanlända som ska omfattas av anvisningar till kommuner (länstal) under 2024. Länstalen överensstämmer med förslaget från Migrationsverket den 11 juni 2024.

Presskontakt

Alexandra Örenmark
Pressekreterare hos arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-117 29 48
e-post till Alexandra Örenmark
Laddar...