EU antar nya sanktioner mot Ryssland
Publicerad
Rådet för utrikes frågor har antagit det sjuttonde sanktionspaketet mot bakgrund av Rysslands aggression mot Ukraina. Det innehåller ett stort antal nya sanktionslistningar av fartyg i den ryska skuggflottan och företag inom Rysslands militärindustriella komplex.
Sverige har varit drivande för att skärpa EU:s sanktioner mot Ryssland och arbetet har gett goda resultat. Det sjuttonde sanktionspaketet omfattar 189 nya fartyg som bland annat bidrar till att möjliggöra rysk oljehandel i strid med oljepristaket. Totalt har EU nu infört sanktioner mot 342 fartyg inom den ryska skuggflottan. I paketet sanktionslistas även vissa rederier som hanterar skuggflottefartyg och andra aktörer som på olika sätt gynnar den ryska krigskassan.
– Det nya sanktionspaketet slår mot kärnan i den ryska krigsekonomin. Militärindustrin och skuggflottan, som deltar i den ryska oljehandeln, är avgörande för det ryska anfallskriget och träffas särskilt av åtgärderna som beslutas idag, säger utrikesminister Maria Malmer Stenergard.
Vid mötet antog EU även 28 nya sanktionslistningar av individer ansvariga för allvarliga kränkningar av de mänskliga rättigheterna, förtryck av den demokratiska oppositionen och verksamhet som allvarligt undergräver rättsstatens principer i Ryssland. Sanktionsregimen antogs på initiativ av Sverige år 2024. Sanktionerna är en del av EU:s svar på det tilltagande och systematiska förtrycket i och den fortsatta försämringen av människorättssituationen i Ryssland.
Därutöver antogs ytterligare 27 sanktionslistningar samt nya åtgärder för att utökade möjligheter att sanktionslista individer och enheter som deltar i eller understödjer rysk hybridverksamhet.
Inom ramen för sanktionsregimen mot spridning och användning av kemiska vapen sanktionslistas också tre ryska enheter.
EU:s sanktioner mot Ryssland
EU:s sanktioner mot Ryssland mot bakgrund av aggressionen infördes 2014 då Krim olagligen annekterades och destabiliseringen av Ukraina inleddes. Sedan den fullskaliga invasionen 2022 har åtgärderna utökats i 17 sanktionspaket.
Utöver sanktionerna kopplade till den ryska aggressionen har EU infört riktade sanktioner mot Ryssland mot bakgrund av försämringen av människorättssituationen i landet samt Rysslands hybridattacker, vilka hotar demokrati, rättsstatsprincipen, stabiliteten och säkerheten inom EU. Sanktioner har även införts för att motverka Rysslands destabiliserande verksamhet mot EU, dess medlemsstater och tredje land.
Ryska personer och enheter finns också sanktionslistade inom ramen för EU:s restriktiva åtgärder mot spridning och användning av kemiska vapen.
Mer information om sanktionspaketen finns på Regeringens webbplats:
Presskontakt
Pressekreterare hos utrikesminister Maria Malmer Stenergard
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-0188810
e-post till Linnéa Schor Radeborn
Kommenterad dagordning
Inför möten i ministerrådet lämnar regeringen en kommenterad dagordning till riksdagens EU-nämnd. Dagordningen innehåller kortfattade uppgifter om rådsmötets dagordningspunkter, vad rådet förväntas göra och förslag till svensk ståndpunkt.
Om mötet
Mer information om mötet och dagordningen finns på ministerrådets webbplats. Där kommuniceras även de viktigaste resultaten efter mötet och du kan ta del av bilder, videomaterial och doorsteps från mötet.