Hoppa till huvudinnehåll

Humanitärt och civilt stöd till Ukraina

Uppdaterad

Sverige ger sedan många år ett omfattande bistånd till Ukraina, både när det gäller reforminriktat utvecklingssamarbete och humanitärt stöd. Sedan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina i februari 2022 har Sverige bidragit med motsvarande 12,8 miljarder kronor till civilt och humanitärt stöd (14 mars 2025). Från och med 2025 har Sverige gjort ett långsiktigt åtagande om civilt stöd till Ukraina om minst 5,6 miljarder kronor per år, i enlighet med regeringens budgetproposition som godkändes av Riksdagen i december 2024.

Sveriges bistånd till Ukraina består bland annat av stöd till humanitära organisationer, stöd för att främja kvinnors och flickors möjligheter och rättigheter, civil krishantering i form av donationer av till exempel sjukvårdsmateriel, brandskydd, generatorer och tält. Sverige bidrar också med omfattande stöd till Ukrainas uppbyggnad och reformarbete kopplat till landets EU-närmande. Under 2025 beräknas Sveriges totala bistånd till Ukraina uppgå till 7,8 miljarder kronor.

Humanitärt stöd

Det humanitära stödet sedan 2022 uppgår till cirka 2,3 miljarder kronor. Det omfattar insatser via organisationer som effektivt förser det ukrainska folket och flyktingar med förnödenheter via främst World Food Program (WFP), Rödakorsrörelserna ICRC, IFRC och URCS, FN:s humanitära landfond för Ukraina, Rädda Barnen, UNICEF, UNHCR, MSB, Norweigan Refugee Council, Danish Refugee Council, Action Against Hunger och International Rescue Committe. Sverige har också stöttat transporter av vete för att lindra krigets konsekvenser för utsatta länder via WFP samt gett stöd till Ukrainas initiativ ”Grain from Ukraine”.

Finansiellt stöd

På grund av den ryska aggressionen har Ukraina förlorat tillgången till internationella kapitalmarknader. Utöver ordinarie kärnstöd till Världsbanken har Sverige ställt ut en garanti på cirka 500 miljoner kronor till Ukraina. Regeringen har även lämnat stöd om totalt 720 miljoner kronor till Ukraina via Världsbanken. Stödet stärker Ukrainas förmåga att upprätthålla kritiska statliga funktioner, såsom utbetalningar av löner och pensioner för offentligt anställda samt reparationer av energi- och bostadsinfrastruktur. Sverige ger ytterligare finansiellt stöd till Ukrainas statsbudget genom EU. Sammanlagt uppgår det finansiella stöd till motsvarande 1,44 miljarder kronor.

Civil krishantering

Stödet till civil krishantering uppgår till cirka 985 miljoner kronor. Sverige har genom MSB bidragit med nödhjälp i form av bland annat samordning och transport av sjukvårdsmateriel, medevactransporter av sårade och sjuka för vård i Sverige, minröjning, skyddsutrustning, brandskydd, nödboenden, elnätsutrustning, och generatorer.

Uppbyggnad

Hittills har regeringen stöttat Ukraina med cirka 7,6 miljarder kronor för insatser för Ukrainas uppbyggnad och reformarbete. Det handlar bland annat om stöd för hållbar uppbyggnad av förstörd infrastruktur via Europeiska banken för återuppbyggnad och utveckling EBRD, Världsbankens Ukrainafond och Nordiska miljöfinansieringsbolaget Nefco, Energy Community’s Energistödsfond for Ukraina, UNDP och Eurocontrol. Sverige har även ett samordnande ansvar för avfallshantering i Ukraina enligt överenskommelse med president Zelenskyj sommaren 2022.

Reformstöd

Regeringen antog sommaren 2023 en strategi för Sveriges uppbyggnads- och reformsamarbete med Ukraina 2023–2027. Strategin omfattar totalt 9 miljarder kronor och är Sveriges största bilaterala biståndsstrategi någonsin.

Strategi för Sveriges uppbyggnads- och reformsamarbete med Ukraina 2023–2027

Målsättningen för strategin är att ge ett kraftfullt och långsiktigt stöd till Ukrainas uppbyggnad och reformarbete. Arbetet stärker Ukrainas motståndskraft och demokratiska utveckling vilket också hjälper landet att stå emot Rysslands fullskaliga invasion.

Strategin bidrar till Ukrainas EU-integration samt stärker landets frihet, motståndskraft och ekonomiskt välmående.

Strategin genomförs av Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete (Sida), Svenska institutet (SI) och Folke Bernadotteakademin (FBA).

Sverige har stöttat Ukraina sedan dess självständighet, och gett bistånd genom bl.a. Sida sedan 1998. Stödet har genom åren fokuserats på inkluderande ekonomisk utveckling, jämställdhet, miljö och energi, demokrati och mänskliga rättigheter, oberoende media, stöd till civilsamhället, decentraliseringsreformen och reformen av den offentliga förvaltningen, fredsbyggande och resiliens. 

Laddar...