Slovenien

Sverige och Slovenien har mycket goda bilaterala relationer. Sverige företräds i Slovenien genom svenska ambassaden i Budapest. Den svenska ambassaden i Ljubljana stängde 2010. Sedan den slovenska ambassaden i Stockholm stängdes 2012 är Slovenien representerat i Sverige genom ambassaden i Köpenhamn. Slovenien har honorärkonsulat i Stockholm, Lund och Helsingborg. De svensk-slovenska förbindelserna präglas av samarbete inom EU och handelsutbyte.

Slovenien står för ca 0,1 procent av den svenska exporten och 0,1 procent av importen. Den svenska exporten omfattar bland annat maskinvaror och utrustning inom telekom. Bland slovenska varumärken i Sverige kan särskilt nämnas: Elan (skidor och båtar), Gorenje (vitvaror) och Adria (husvagnar). Svenska affärsintressen i Slovenien avser bland annat SAAB vad gäller försäljning av utrustning till flygplatser. IKEA planerar att öppna ett varuhus i Ljubljana i slutet av 2020. Vattenfall har etablerat sig på den slovenska elmarknaden.

Visum

UD svarar inte på frågor om visum till andra länder. För information om visumregler kontakta det aktuella landets ambassad.
För information om visum till Sverige hänvisas till Migrationsverkets webbplats.

Innehåll om Slovenien

RSS Mail
Prenumerera

Totalt 12 träffar.