Palestina

Sverige har haft ett honorärkonsulat i Jerusalem sedan 1903. Det övergick 1991 till ett generalkonsulat med utsänd diplomatisk personal som ansvarar för Sveriges officiella kontakter med den palestinska myndigheten. Sverige erkände Staten Palestina den 30 oktober 2014.

Sveriges utvecklingssamarbete med Palestina har pågått sedan 1990-talet med målsättningen att Palestina ska bli en självständig, livskraftig, sammanhängande och demokratisk stat som lever sida vid sida med Israel i fred och säkerhet med 1967 års gränser som utgångspunkt. Mer information om det bilaterala utvecklingssamarbetets utformning finns i biståndsstrategin för Palestina (se "Genvägar"). Sverige är sedan länge en betydande givare av kärnstöd till FN:s hjälporganisation för palestinska flyktingar (UNRWA) som ger stöd till ungefär 5,3 miljoner registrerade flyktingar i Jordanien, Libanon, Syrien, Gaza och Västbanken.

EU är en av de största biståndsgivarna till palestinierna och har en synlig roll även genom Eupol Copps, EU:s rådgivande insats till stöd för den palestinska civilpolisens reformering och uppbyggnad samt stöd till rättsväsendet.

Visum

UD svarar inte på frågor om visum till andra länder. För information om visumregler kontakta det aktuella landets ambassad.
För information om visum till Sverige hänvisas till Migrationsverkets webbplats.

Regeringens arbete med anledning av situationen i Israel och Palestina

Den 7 oktober genomförde Hamas en terroristattack mot Israel. Sedan dess har säkerhetsläget i regionen allvarligt försämrats. Här finns information om regeringens arbete med anledning av situationen:

Handel med Israel och Palestina

UD får många frågor om EU:s och Sveriges handel och handelsavtal med Israel och Palestina, liksom om produkter från israeliska bosättningar. Här har vi samlat svar på de vanligaste.

Innehåll om Palestina

RSS Mail
Prenumerera

Totalt 34 träffar.