Artikel från Statsrådsberedningen

Fördjupade samtal mellan Sveriges och Finlands statsministrar om den säkerhetspolitiska situationen

Publicerad

Det försvars- och säkerhetspolitiska samarbetet mellan Sverige och Finland samt den försämrade säkerhetspolitiska situationen i närområdet diskuterades när statsminister Magdalena Andersson tog emot Finlands statsminister Sanna Marin.

Sveriges Statsminister Magdalena Andersson och Finlands  statsminister  Sanna Marin vid varsitt ståbord i en trädgård i samband med pressträff
Sveriges Statsminister Magdalena Andersson och Finlands statsminister Sanna Marin vid pressträffen utanför Villa Bonnier. Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

– Bandet mellan våra länder är starkt. Och vårt samarbete har fördjupats under de senaste veckorna, sa statsminister Magdalena Andersson på pressträffen i samband med mötet.

Statsministern betonade också hur Rysslands invasion av Ukraina och övergrepp mot den ukrainska befolkningen har förändrat den säkerhetspolitiska situationen.

– Den säkerhetspolitiska situationen visar på behovet av ett nära samarbete inom EU, mellan de nordiska länderna och mellan Sverige och Finland, sa hon.

Statministern konstaterade att Sverige och Finland har ett nära samarbete i försvars- och säkerhetspolitiska frågor och att detta samarbete nu fördjupas ytterligare.

– Både Sverige och Finland för diskussioner för att stärka vår säkerhet. Sanna kommer att uppdatera mig om diskussionerna i Finland och jag kommer uppdatera henne om de svenska diskussionerna.  

– Inget beslut är riskfritt efter den 24 februari. Även om våra respektive beslut måste vara självständiga, så är vi beroende av varandra i vårt nära säkerhetssamarbete, sa statsminister Magdalena Andersson.