Artikel från Kulturdepartementet

Samernas nationaldag

Publicerad

I dag, den 6 februari, är det samernas nationaldag.

Foto: Johannes Frandsen/Regeringskansliet

– Den 6 februari är en viktig dag för att uppmärksamma de samiska språken, kulturen och den samiska identiteten. Det är en dag att fira och jag önskar det samiska folket en riktigt fin nationaldag, säger kulturminister Parisa Liljestrand.

Samerna har sina egna språk, land och kultur. Sàpmi sträcker sig över nordligaste Finland, norra Norges kust- och inland, norra Sverige samt kolahalvön i Ryssland.

Samernas erkändes som urfolk 1977 av Sveriges riksdag. Riksdagen röstade igenom en grundlagsändring 2010 och sedan 2011 är det inskrivet i grundlagen att det samiska folkets möjligheter av bevara och utveckla sitt eget kultur- och samhällsliv ska främjas.